11 Noiembrie 2016

BNR a revizuit in crestere usoara inflatia pentru finele anului urmator, de la 2% la 2,1%



Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere usoara prognoza de inflatie pentru finele anului urmator, de la 2% cat anticipa in august la 2,1%, dar a mentinut estimarea pentru finele anului in curs, la minus 0,4%, a anuntat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.

"Anticipatiile pe termen scurt releva un comportament stabil, iar pe termen mediu in intervalul tinta. (...) Pentru sfarsitul anului urmator avem o revizuire minora in crestere, pe baza unei contributii mai ridicate a indicelui CORE2 ajustat", a spus guveratorul.

In trimestrul al treilea, inflatia a fost sustinuta de evolutia pe piata internationala a preturilor materiilor prime, dar si a preturilor la alimente in UE. De asemenea, cresterea preturilor a fost sustinuta si de majorarea excedentului de cerere pe piata interna. In sens contrar, cresterea preturilor a fost temperata de aprecierea cursului de schimb si scaderea preturilor la energie.

Potrivit BNR, mentinerea ratei anuale a inflatiei in teritoriul negativ se datoreaza in principaal efectului indus de reducerea cotei standard a TVA de la 24% la 20%, incepand cu 1 ianuarie 2016.

Preturile de consum au fost mai mici cu 0,6% in luna septembrie comparativ cu septembrie 2015, dupa ce in august rata anuala a inflatiei fusese de -0,2%.

Rata anuala a inflatiei a urcat in luna iunie puternic, pana la -0,7%, de la -3,5% in mai. Evolutia a fost generata de eliminarea efectului scaderii TVA la alimente, din iunie 2015, in conditiile in care preturile au scazut in iunie fata de luna anterioara, ca urmare a ieftinirii alimentelor.

BNR are, din 2015, o politca de tintire a inflatiei, iar pentru 2016, tinta este de 2,5%, plus sau minus un punct procentual (1,5-3,5%). In prezent, rata anuala a inflatiei se situeaza cu mult sub tinta de inflatie.

Iunie 2016 este prima luna din ultimul an in care indicatorul inflatiei anuale nu mai include efectul scaderii taxei pe valoarea adaugata pentru alimente, de la 24% pana la 9%, masura aplicata de la 1 iunie 2015. In schimb, datele includ efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% pana la 20%, de la 1 ianuarie 2016. In plus, de la inceputul acestui an, cota TVA pentru apa potabila si pentru cea folosita la irigatii a scazut la 9%.



Citeste si