17 Noiembrie 2016

Indicele Robor la 3 luni, de care depind dobanzile la credite in lei, a urcat la un nou nivel maxim al ultimelor 3 luni



Indicatorul Robor la 3 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la cele mai multe credite in lei, a urcat miercuri de la 0,8% pana la 0,81% pe an, nou nivel maxim din 9 august, pe fondul cresterii randamentelor la titlurile de stat, arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Robor la 3 luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanxile la creditele variabile in lei, conform News.ro.

Robor la 3 luni a fost cotat miercuri la 0,81% pe an, de la nivelul de 0,80% inregistrat in primele doua zile ale saptamanii. Robor la 6 luni as-a mentinut miercuri la nivelul la care a ajuns marti, de 1,01% pe an, nivel maxim din 29 august.

Cresterea dobanzilor poate fi pusa in legatura cu majorarea randamentelor la titlurile de stat, pe fondul unor iesiri de plasamente ale investitorilor straini in titluri de stat romanesti. Totusi, analistii se asteapta la calmarea treptata a dobanzilor in perioada urmatoare.

"Lichiditatea din piata monetara este, probabil, suficienta, insa participantii la piata sunt inca precauti dupa socul platilor la buget mari din octombrie, ceea ce sugereaza ca orice posibila scadere a ratelor ar trebui sa fie graduala", arata analistii ING, intr-un raport publicat miercuri. Dobanzile interbancare au scazut puternic in ultimul an, iar Robor la 3 luni a inregistrat in septembrie si in octombrie un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Insa dobanzile au reintrat pe o traiectorie ascendenta de la fnalul lunii octombrie, chiar daca cresterea a fost temperata pana in aceasta saptamana. Daca nivelul Robor nu mai scade pana la finalul lunii, cand bancile actualizeaza valoarea indicelui in componenta dobanzii la credite, romanii cu credite in lei vor plati mai mult pentru ratele lunare.



Citeste si