23 August 2017

Profitul VIG in Romania a urcat cu 63% in primele trei luni, in timp ce subscrierile au scazut



Grupul austriac de asigurari Vienna Insurance Group (VIG), care detine pe piata locala de profil companiile Omniasig, Asirom si BCR Asigurari de Viata, a inregistrat in primul semestru din acest an o scadere a primelor brute subscrise in Romania cu 3,1% fata de aceeasi perioada din 2016, pana la 258,5 milioane euro, dar si-a majorat profitul cu 63%, potrivit rezultatelor financiare publicate de grup.

Anul trecut, VIG a preluat si AXA Life Insurance, filiala din Romania a grupului francez AXA specializata in asigurari de viata. Evolutia din primul semestru vine dupa o crestere solida subscrierilor VIG din Romania in 2016, cu 24,4% fata de anul anterior, pana la 533,4 milioane euro, si dupa o scadere a primelor brute subscrise in Romania in primul trimestru cu 7,5% fata de aceeasi perioada din 2016, potrivit News.ro.

In raportul din primul trimestru, grupul austriac a justificat scaderea afacerilor din Romania prin plafonarea instituita de guvern pentru tarifele RCA, care a avut un impact negativ asupra evolutiei primelor. Guvernul a plafonat, printr-o Ordonanta de Urgenta, preturile RCA in perioada 18 noiembrie 2016 - 18 mai 2017, la presiunea patronatelor din transportul rutier.

De asemenea, VIG a obtinut pe piata romaneasca, in primul semestru, un profit inainte de impozitare de 5,8 milioane euro, in crestere cu 62,9% fata de prima jumatate a anului trecut. In 2016, grupul austriac a inregistrat in Romania un profit inainte de taxe de 3,5 milioane euro, dupa pierderi de 46,4 milioane euro in 2015.

Pentru VIG, piata din Romania este a cincea ca importanta pe care activeaza, dupa Austria, Cehia, Slovacia si Polonia, unde afacerile depasesc semnificativ nivelul de pe piata romaneasca. La nivelul intregului grup, VIG a subscris prime de 4,97 miliarde euro in primele sase luni, in crestere cu circa 1% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Profitul inainte de impozitare al intregului grup austriac a fost de 220,5 milioane euro, in crestere cu 10% fata de primul semestru al anului trecut. "Cresterea profitului s-a datorat in principal imbunatatirii ratei combinate si a rezultatului financiar. Cresteri semnificative ale profitului s-au inregistrat in special in Romania (+62,9%) si Polonia (+58,4%)", arata raportul grupului.



Citeste si