29 Septembrie 2017

Romanii vor avea rate mai mari la creditele in lei de saptamana viitoare! ROBOR la trei luni s-a dublat in mai putin de un an



Atentionare pentru clientii cu credite in lei! ROBOR la trei luni, indicele in functie de care se actualizeaza dobanzile la majoritatea creditelor in lei, cu dobanda variabila, s-a dublat in mai putin de un an. Joi, indicatorul a ajuns la 1,46% pe an, in crestere semnificativa de la 1,25% pe an cu doar o sedinta inainte, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, indicatorul a atins maximul ultimilor doi ani.

Indicii de referinta din piata monetara au scazut constant in ultimii ani, pana in toamna trecuta cand ROBOR la trei luni a atins minimul istoric de 0,68% pe an (in data de 14 octombrie 2016). Analistii economici, dar si reprezentantii BNR au avertizat, insa, in ultima vreme cu privire la iminenta majorare a dobanzilor.

Totusi, in ultimele zile, indicii de referinta au crescut spectaculos pentru o piata care, timp de cativa ani, a stat in amortire.

In doar 10 sedinte, ROBOR la 3 luni a crescut cu aproape 0,5 puncte procentuale, de la 0,98% pe an la 1,46% pe an.

Actualul nivel al ROBOR depaseste deja prognozele bancilor si se apropie chiar de cele pentru sfarsitul anului viitor. De exemplu, BCR se astepta ca ROBOR la 3 luni pentru finalul acestui an sa fie de numai 1%, in timp ce la final de 2018 prognoza este de 1,6%. In ceea ce priveste referinta medie pentru anul viitor, economistii BCR anticipau un nivel de 1,2%, care insa a fost depasit semnificativ de cotatia de astazi anuntata de BNR.

Economistul sef al BCR, Horia Braun, avertiza recent la un seminar cu presa economica ca aceasta crestere a ROBOR s-ar putea sa nu se reflecte in dobanzile la depozite, dar se va reflecta automat in cele la creditele cu dobanda variabila, ca urmare a excesului de lichiditate din piata.

Pe de alta parte, in opinia lui Braun, ingustarea coridorului de dobanda semnalata recent de BNR a crescut anticipatiile privind majorarea ROBOR, iar recentul trend se datoreaza si acestui lucru.



Citeste si