17 Noiembrie 2017

Cresterea ROBOR cu doua puncte mareste substantial povara ratei bancare pentru persoanelor cu venituri mici



Cresterea ROBOR cu doua puncte procentuale fata de nivelul dinainte de explozia din septembrie determina avansul gradului de indatorare al persoanelor cu venituri mici de la 70% la 80%. Indicatorul a urcat, deja, cu unu din cele doua puncte procentuale, si nu pare sa se opreasca. Reprezentantii BNR se declara ingrijorati de aceasta situatie.

ROBOR la trei luni luni a ajuns, joi, la 2,09% pe an, dupa ce si-a reluat cresterea mai accelerata in ultimele doua zile. Avansul dobanzilor fusese orecum temperat de intervantiile BNR, dupa explozia de la finalul lunii septembrie.

"Suntem intr-o situatie in care gradul de indatorare al persoanelor creste. Nu numai ca avem un grad de indatorare care creste in continuare, el este neuniform distribuit pe trepte de venituri, sa spunem. In momentul de fata, din datele pe care le-am centralizat noi la banca, avem informatia ca la nivelul persoanelor din ultima treime de venituri, veniturile cele mai de jos, serviciul datoriei in veniturile disponibile este aproape de 70%. Asta, in conditiile in care am avut cele mai scazute dobanzi din istorie. Niciodata nu am avut dobanzi atat de mici. Calculul nostru a fost ca la 2 puncte procentuale in plus la dobanda, din care unul s-a si intamplat, ajungem la 80% de la 70%, din venitul disponibil si devine povara de plata a ratei scadente”, a declarat directorul Directiei de Stabilitate Financiara din Banca Nationala a Romaniei (BNR), Eugen Radulescu, citat de Agerpres.

Mai mult, el a precizat ca Banca Nationala a Romaniei nu detine toate datele referitoare la indatorarea populatiei, avand in vedere ca doar cateva IFN-uri raporteaza date privind creditarea la Biroul de credite.

In acest context, oficialul BNR a subliniat faptul ca acordarea de credite unor persoane supraindatorate este ingrijoratoare, pentru ca poate destabiliza intreg sistemul financiar.

"Ne ingrijoreaza, pentru ca acordarea de credite unor persoane, care sunt fie supraindatorate, fie au o situatie precara financiara, poate sa destabilizeze nu numai IFN-urile care au acordat credite, ci si sistemul financiar in ansamblul lui. Nu mai vorbim de 2-3 credite, ci de credite care sunt de ordinul miilor, zecilor de mii, daca nu mai rau. Cei care au credite din mai multe surse le vor plati pe cele care sunt mai scumpe intai. Atunci vor plati la IFN, nu vor plati la banci, nu-si vor plati impozitele", a spus Radulescu.



Citeste si