30 Noiembrie 2017

BNR ii propune premierului Tudose o intalnire pentru a discuta "evolutiile economice si financiare actuale"



Premierul Mihai Tudose, invitat la o intalnire cu Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), dupa declaratiile publice ale acestuia cu privire la activitatea BNR. Propunerea vine dupa ce, saptamana trecuta, Tudose a declarat ca este nevoie de o "discutie serioasa" cu reprezentantii BNR pe subiectul privind cresterea euro, sustinand ca Banca Nationala putea interveni in aceasta chestiune, dar nu a facut-o.

"Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta din 27 noiembrie a.c., a luat act de declaratiile publice ale domnului Mihai Tudose, Prim-ministru al Guvernului Romaniei, in legatura cu activitatea Bancii Nationale. In continuarea bunei colaborari institutionale existente, Consiliul de Administratie al BNR isi exprima dorinta de a avea o intalnire cu premierul Mihai Tudose, pentru discutarea evolutiilor economice si financiare actuale", se spune in comunicat.

BNR mentioneaza ca mandatul bancii centrale presupune informarea cu regularitate a Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului si a opiniei publice in legatura cu activitatea sa. In acest sens, BNR publica Raportul anual de activitate, Rapoarte trimestriale asupra inflatiei, Rapoarte semestriale de stabilitate financiara si Minute de politica monetara dupa fiecare decizie a C.A. al BNR, toate aceste documente prezentand in mod transparent activitatea bancii centrale, in corelatie cu evolutiile economice si financiare interne si internationale.

"BNR isi indeplineste obiectivele si atributiile pe baza prevederilor Legii 312/2004 si a articolului 130 din Tratatul privind functionarea Uniunii, care confera independenta institutionala si functionala bancii centrale, pe fondul unui dialog permanent, devenit traditional, cu Ministerul Finantelor Publice si cu alte institutii ale statului. Dialogul are in vedere echilibrarea mixului de politici macroeconomice, al carui rol este esential pentru mentinerea stabilitatii financiare si pentru intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor eventuale evolutii adverse", se mai arata in comunicat.



Citeste si