18 Decembrie 2017

Datoriile Romaniei cresc cu miliarde de euro lunar, iar investitorii ne privesc cu scepticism din cauza derapajelor



Romania acumuleaza datorii din ce in ce mai mari, in timp ce banii care intra in tara se raresc. Deficitul extern al Romaniei a urcat, in primele zece luni ale acestui an, cu 2,5 miliarde de euro (87%) fata de perioada similara a anului trecut, la 5,3 miliarde de euro. In acelasi timp, datoria externa a urcat, in 10 luni, cu aproape 1,4 miliarde de euro. Pe de alta parte, investitiile straine directe, care ar trebui sa finanteze acest deficit, au urcat cu doar 17,7% in aceeasi perioada.

Potrivit unei analize realizata de economistii Bancii Transilvania, evolutia slaba a investitiilor se explica prin reticenta companiilor de a investi in Romania din cauza tensiunilor publice si a acumularii de dezechilibre macroeconomice.

“Datele BNR indica majorarea deficitului de cont curent cu 87% an/an la 5,3 miliarde de euro in perioada ianuarie - octombrie, evolutie determinata, in principal, de deteriorarea balantei comerciale cu bunuri. (…) Pe de alta parte, investitiile straine directe au crescut cu 17,7%
an/an la 4,1 miliarde de euro in primele 10 luni din 2017, evolutie care reflecta rezistenta la tensiunile publice si la acumularea de dezechilibre macroeconomice”, se mentioneaza in analiza citata.

In acelasi timp, datoria externa totala a urcat cu 1,5% in zece luni din acest an, la 94,3 miliarde de euro (cu aproape 1,4 miliarde de euro), pe fondul majorarii componentei termen scurt cu 6,3%, la 24,7 miliarde de euro (de la 23,3 miliarde de euro la 31 decemrie 2016).

Lipsa investitiilor, mai ales a celor din sectorul public, se reflecta direct in evolutia activitatii din constructii. Aceasta a scazut cu 1,3% luna/luna in octombrie, conform datelor INS, pe fondul declinului reparatiilor capitale cu 2,5%, noteaza economistii BT.

Evolutia anuala arata, insa, mult mai rau. “Acest sector intensiv in capital si forta de munca a scazut cu 13,4% in octombrie si cu 7,5% la 10 luni, ca urmare a evolutiei nefavorabile a investitiilor publice”, se mai arata in analiza citata.



Citeste si