5 Iunie 2018

Posibila fuziune la nivel european intre UniCredit SpA si Societe Generale. Ce implicatii are in Romania?



Tendinte noi de consolidare in sistemul bancar european, cu impact si pe piata din Romania. UniCredit SpA, cel mai mare grup bancar italian, analizeaza posibilitatea fuziunii cu rivalul francez Societe Generale, potrivit cotidianului Financial Times (sectiunea online), care citeaza surse apropiate acestui dosar. In cazul in care tranzactia se concretizeaza, si subsidiarele celor doua grupuri europene din Romania (UniCredit Bank si BRD Groupe Societe Generale) ar urma sa fuzioneze, ceea ce ar insemna detronarea liderului actual al sistemului local.

Potrivit Financial Times, directorul general de la UniCredit SpA, francezul Jean-Pierre Mustier, fost director al diviziei de investment banking a Societe Generale, a promovat ideea fuziunii celor doua grupurii bancare in urma cu mai multe luni, iar directorii Societe Generale studiaza si ei aceasta posibilitate, scrie Agerpres.

Mai multi directori din cadrul ambelor parti au subliniat ca discutiile sunt deocamdata intr-un stadiu preliminar iar situatia politica volatila din Italia a dus la extinderea calendarului pentru un posibil acord dincolo de planul initial de 18 luni.

Jean-Pierre Mustier considera Societe Generale un partener ideal pentru UniCredit SpA, punand accentul pentru divizia sa de banking si operatiunile din Europa de Est. Pentru Societe Generale, unul din principalele beneficii ale unei fuziuni ar fi dobandirea unei pozitii de lider in Italia si Germania, atat in sectorul de retail cat si in cel de corporate banking.

Reactia UniCredit lasa loc la interpretari

Oficial, Societe Generale a dezmintit existenta unor discutii in interiorul Consiliului de administratie cu privire la o posibila fuziune cu UniCredit, iar banca italiana a refuzat sa comenteze articolul publicat in Financial Times, dar a subliniat ca planul sau de relansare “Transform 2019” se bazeaza pe crestere organica.

Bancile europene sunt presate sa se intareasca avand in vedere ca sunt relativ mici comparativ cu rivalii americani. Financial Times a anuntat luna trecuta ca membrii Consiliului de administratie al Barclays au discutat un plan de cooperare cu rivalul britanic Standard Chartered. La randul sau, Banca Centrala Europeana a semnalat ca este posibil sa apara fuziuni transfrontaliere in cadrul eforturilor de creare a uniuni bancare paneuropene.

UniCredit este prezent in 17 tari din lume, inclusiv in Romania, cu peste 8.500 de sucursale si 147.000 de angajati. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrala si de Est, unde realizeaza aproximativ 16% din veniturile sale. Grupul italian este prezent in Romania prin UniCredit Bank Austria.

Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajati si 32 de milioane de clienti in intreaga lume. In Romania, BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua banca dupa totalul activelor.

BCR ar pierde pozitia de lider

In cazul in care subsidiarele celor doua entitati europene fuzioneaza pe plan local, vom avea cu siguranta un nou lider, pentru prima data dupa foarte multi ani.

Piata din Romania este dominata de BCR, cu o cota din valoarea activelor in scadere in 2017, la 15,8%.

Pe locul doi se afla Banca Transilvania, care a detronat anul trecut BRD - Groupe Societe Generale, aceasta din urma ajungand la o cota de piata de 12,5%.

Insa, impreuna cu UniCredit Bank (cota de aproximativ 8%), BRD ar urca pe primul loc in topul bancilor dupa active, cu o cota de piata a entitatii rezultate de aproximativ 20%.



Citeste si