20 Iunie 2018

Situatia economiei romanesti se inrautateste incet dar sigur! Ce indicatori ar trebui sa ne ingrijoreze?



Indicatorii macroeconomici au continuat sa se deterioreze in ultimele 30 de zile, desi ritmurile au mai incetinit fata de perioada anterioara. Inflatia anuala a ajuns la 5,4%, iar ROBOR la 3 luni creste, incet dar sigur, catre pragul de 3% pe an. In acelasi timp, temperarea consumului se reflecta in decelerarea cresterii economice. In schimb, investitiile straine directe cresc substantial.

In luna mai, inflatia anuala a urcat la 5,4%, de la 5,2% in urma cu o luna, in special din cauza cresterii preturilor la produse accizabile (gaze, energie, carburanti, tutun) si la legume si fructe.

Pe cale de consecinta, dobanzile urca si ele, iar ROBOR la 3 luni, in functie de care se actualizeaza dobaznile la majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila, a ajuns la 2,93% pe an, de la 2,74% pe an cu 30 de zile in urma. Interesant este faptul ca, desi in general indicatorul inregistreaza cresteri si descresteri de la o zi la alta, de data aceasta trendul este mai mult decat evident, avand in vedere ca s-au integistrat doar cresteri in perioada analizata.

In T1 economia a stagnat

Economia a incetinit semnificativ la inceputul acestui an, raportat la primul trimestru al anului trecut, iar din detaliile publicate recent de Institutul National de Statistica (INS) reiese ca temperarea consumului a contribuit la aceasta evolutie. Cu un avans de doar 5,4% in primul trimestru, consumul populatiei, care a influentat decisiv cresterea PIB in 2017, a contribuit la avansul economiei din T1 cu doar 3,4% (din 4% cat a fost cresterea PIB din T1). In schimb investitiile au avut o contributie pozitiva de 0,8 puncte procentuale, in timp ce exporturile au tras in jos economia, cu o contributie de minus 0,6 puncte procentuale.

Daca ne raportam la evolutia trimestriala a economiei, lucrurile stau mai grav. Practic, in T1 2018 fata de T4 2017 economia a stagnat, semn ca lucrurile nu merg bine, spun economistii.

De altfel, si leul a constinuat sa se deprecieze fata de euro, dar tot in pasi mici, ajungand la 4,6663 lei/euro (plus aproape 1% fata de valoarea din urma cu o luna).

Deprecierea leului este direct legata de deficitul extern al Romaniei care a continuat sa se adanceasca, depasind 2 miliarde de euro dupa patru luni ale anului, cu 15% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut.

In schimb, salariile sunt in crestere semnificativa, cu 14,7% in aprilie 2018 fata de aprilie 2017, salariul mediu net pe economiei ajungand la 2.713 lei.



Citeste si