5 Iulie 2018

BNR are nevoie de dobanzi mai mari pentru a convinge ca inflatia va veni in jos



Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut dobanda de politica monetara la 2,5% pe an in sedinta de politica monetara de miercuri, pe fondul temperarii cresterii economice si a reducerii inflatiei de baza. La decizia Consiliului de Administratie a contribuit si evolutia dobanzilor din piata monetara, care au depasit dobanda cheie. In aceste conditii, ce sa va intampla cu indicele ROBOR in perioada urmatoare?

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca, pe scadente scurte, de pana la o luna, indicele nu poate depasi 3,5% (dobanda la care bancile se pot imprumuta de la Banca Nationala), insa pe scadente de 3 luni si peste, acesta poate sa mai creasca, in functie de perceptia cu privire la evolutia inflatiei. Insa, seful BNR da asigurari ca nu exista motive de ingrijorare in acest sens. In opinia sa, inflatia anuala se va mentine stabila in perioada urmatoare, iar din toamna va scadea treptat.

“Pentru noi, dobanzile pe termen scurt sunt mai importante, ne arata care sunt conditiile din piata. In mod normal, aceste cotatii nu pot sa creasca peste rata Lombard (de 3,5%). Asta ar insemna o disfunctionalitate a pietei. (...) Pe termen mai lung, 3, 6 sau 12 luni, s-ar putea sa mai creasca. Dar deciziile nu sunt ale noastre, sunt ale pietei. Dobanzile pe termen mai lung depind de mai multi factori: de cat de speriata este populatia, de cat de mult creste inflatia si de cat de mult ne credeti pe noi. Si noi spunem ca inflatia va fi stabila in perioada urmatoare, si in scadere treptata”, a explicat Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a deciziei de politica monetara.

Isarescu: Robor a fost si la rate mai inalte si nu a murit nimeni

In acelasi timp, guvernatorul BNR a invitat la calm cu privire la evolutia Robor, amintind ca indicatorul a inregistat niveluri mult mai inalte si “nu a murit nimeni”.

"Eu nu sunt confortabil cu aceasta, asa sa zic, avalansa de stiri ca a venit Apocalipsa cu Robor-ul la 3,2%. A fost 4%, 5% si nu a murit nimeni. Au fost rate si mai inalte. Sa creati un nou bau-bau (...) de la curs acum am ajuns la Robor, cred ca este o usoara exagerare si sa spun asa: invit la calm. (...) Este un nivel care este oricum la jumatatea ratei inflatiei pe care o avem in prezent. Deci sub nicio forma nu se poate spune ca este o exagerare. Exagerarea apare la aceasta mediatizare excesiva. Mesajul nostru este ca lumea a iesit cu intarziere in Europa, in Zona Euro, din perioada dobanzilor foarte scazute si Romania nu poate sa fie izolata de ceea ce se intampla in lume", a mai spus Mugur Isarescu.

Totodata, acesta a explicat ca Robor se afla in interiorul coridorului de dobanzi, de plus/minus 1% fata de dobanda de politica monetara, evolutie normala.

Mai mult, seful BNR a explica ca nivelul dobanzilor de piata reprezinta, alaturi de dobanda de politica monetara, un instrument de politica monetara care ajuta banca centrala in lupta cu inflatia. Astfel, prin controlul lichiditatilor din piata, BNR a facut ca dobanzile din piata sa nu se mai situeze sub dobanda de politica monetara, ci peste. “Politica monetara este mai tare decat arata si dobanzile de astazi ne ajuta. Ii ajuta si pe cei cu credite, desi acestia cred ca sunt dezavantajati. Candva, rata dobanzii trebuie sa se apropie de rata inflatiei si speram ca aceasta unire sa se faca jos, nu sus”, a adaugat guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, conditiile pietei sunt mai stricte daca dobanzile sunt peste rata de referinta. Daca sunt sub, conditiile pietei sunt mai laxe.

Noi avem nevoie de conditii mai tari pentru ca trebuie sa convingem ca inflatia va veni in jos ...si va veni in jos. In plus, dobanzile cresc de la niveluri foarte foarte scazute, ceea ce insemana aproape o normalizare - Mugur Isarescu

Cum explica BNR mentinerea dobanzii

Ca raspuns adresat celor care se asteptau ca BNR sa majoreze dobanda cheie, Mugur Isarescu a explicat ca Romania nu se poate deconecta de ce se intampla in Europa si chiar in lume.

“Ce fac tarile care au aceleasi politici ca si noi, Ungaria si Polonia? Cu toate ca au avut deprecieri “masive” ale cursului nu se gandesc sa majoreze dobanda. Credem si de aceasta data ca decizia CA este una corecta”, a mai spus oficialul BNR.



Citeste si