12 Iulie 2018

BNR confirma estimarile analistilor: economia Romaniei creste sub asteptari in acest an!



Banca Nationala a Romaniei (BNR) confirma trendul descendent al economiei romanesti. Consumul scade odata cu increderea populatiei si “pierderea severa de ritm suferita de venitul disponibil real" al romanilor”. Totusi, acesta ramane principalul motor al economiei, in conditiile in care contributia investitiilor la formarea PIB urmeaza sa scada. Exporturile ar putea ajuta putin insa, chiar si asa, estimarile privind cresterea economica sunt mai pesimiste decat in urma cu doua luni.

Evolutia economiei romanesti a dezamagit inca din primul trimestru al acestui an, cand, practic, a stagnat fata de trimestrul anterior. “Expansiunea economica a cunoscut in trimestrul I o decelerare mai pronuntata in termeni anuali decat cea anticipata – la 4%, de la 6,7% in trimestrul IV 2017 –, in conditiile in care in termeni trimestriali ea a stagnat, facand probabila o restrangere a excedentului de cerere agregata, contrara asteptarilor de majorare usoara a acestuia”, se arata in minuta sedintei de politica monetara a CA al BNR.

Principalul motor a obosit

Potrivit documentului, consumul privat a continuat sa fie principalul determinant al avansului PIB, dar cu o contributie considerabil diminuata, data fiind scaderea ampla a dinamicii sale anuale, avand printre posibile explicatii accentuarea reculului increderii populatiei si pierderea severa de ritm suferita de venitul disponibil real al populatiei.

Si aportul investitiilor la PIB a fost pozitiv in primul trimestru, dar s-a redus consistent, in principal ca efect al declinului amplu al constructiilor rezidentiale, mai spun reprezentantii BNR.

O sansa din partea exporturilor

In schimb, contributia exportului net la avansul PIB s-a imbunatatit (desi a ramas negativa -n.r.), in contextul unei temperari a importurilor, aspect care a contribuit si la o adancire mai lenta a deficitului de cont curent (chiar daca acesta a ramas la o valoare ridicata).

Pentru restul anului, insa, exportul ar putea avea o contributie pozitiva la formarea PIB. “Analizand potentialul comportament viitor al presiunilor inflationiste ale factorilor fundamentali, membrii Consiliului au remarcat ca noile evaluari reconfirma perspectiva continuarii decelerarii cresterii economice in trimestrele II si III, intr-un ritm usor mai pronuntat decat cel prognozat in luna mai, in conditiile anticiparii unor dinamici trimestriale ale PIB in crestere in raport cu trimestrul I, dar inferioare celor indicate de cea mai recenta prognoza pe termen mediu. (...) Motorul cresterii economice, dar si un determinant al incetinirii acesteia, a ramas probabil in trimestrul II consumul privat. O scadere mai pronuntata a aportului pozitiv este insa de asteptat din partea formarii brute de capital fix, in timp ce, in cazul exportului net este posibila revenirea la o contributie pozitiva”, se subliniaza in documentul citat,



Citeste si