11 Septembrie 2018

Curs valutar BNR azi, 10 septembrie: leul se creste fata de euro, dar se depreciaza fata de dolar



Moneda nationala incepe saptamana in crestere fata de euro, recuperand pierderea inregistrata pe finalul saptamanii trecute. In schimb, aprecierea dolarului in fata euro pe plan international s-a reflectat si in cresterea cotatiei leu/dolar pe plan intern peste 4 lei.

Potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), raportul euro/leu s-a situat, luni, la 4,6332 lei/euro, in scadere cu 0,78 bani (0,17%) fata de la 4,6410 lei/euro in sedinta anterioara.

Curs BNR pentru dolar: cum a evoluat cotatia?

In schimb, leul s-a apreciat fata de dolarul american cu 1,44 bani (0,36%) pana la un curs de 4,0019 lei/dolar, de la o cotatie de 3,9875 lei/dolar cu o sedinta in urma. Moneda americana revine, astfel, peste pragul de 4 lei, datorita aprecierii fata de euro.

Dolarul nu este cotat direct pe piata valutara de la Bucuresti, astfel ca raportul dolar/leul este stabilit prin prisma paritatii euro/dolar pe plan international. Iar aceasta a scazut, luni, in jurul valorii de 1,155 dolari/euro, de la peste 1,16 dolari/euro la finalul saptamanii trecute.

Francul elvetian, de interes in special pentru romanii cu credite in aceasta valuta, a scazut, luni, in fata leului, pana la o cotatie de 4,1113, de la 4,1316 lei/franc (2,03 bani sub cotatia din sedinta precedenta). Cotatia francului revine, astfel, mai aproape de deschiderea de saptamana trecuta, dupa sprintul de vineri.

Curs euro in regiune: leul, in trend cu monedele vecine!

Insa, de data aceasta, leul a evoluat oarecum similar monedelor din regiune. Coroana ceha si forintul unguresc, la fel ca si leul romanesc, s-au apreciat fata de euro, in timp ce zlotul polonez a pierdut teren comparativ cu moneda europeana.

La jumatatea sedintei de tranzactionare, raportul euro/coroana ceha era de aproximativ 25,7 coroane/euro, in scadere cu aprozimativ 0,14% fata de sedinta anterioara.

Forintul unguresc era, de asemenea, in crestere fata de euro, cu 0,05%, la 324,9 forinti/euro in jurul orei 14.00.

In schimb, zlotul polonez, in depreciere nesemnificativa fata de euro (0,03%), era cotat la 4,31 zloti/euro.

Pentru perioada urmatoare, analistii se asteapta la aprecierea monedelor din regiune, mai putin a leuluui romanesc. Acesta din urma este de asteptat sa se deprecieze cu un procent in urmatoarele 12 luni, pana la nivelul de 4,685 lei pentru un euro, dupa ce a inregistrat performante superioare altor monede din regiune in acest an.



Citeste si