18 Septembrie 2018

ROBOR scade puternic doar pe primele 2 scadente, dar in rest ramane aproape neschimbat



Indicele ROBOR a inceput saptamana cu o scadere in forta pe primele 2 scadente, insa nu a avut puterea de a continua in acelasi trend si pe restul scadentelor, ROBOR la 3 luni situandu-se la aceeasi valoare inregistrata in ultima sedinta de saptamana trecuta.

Indicele ROBOR la 3 luni, a carui evolutie se vede in majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila, s-a mentinut la aceeasi valoare pe care a inregistrat-o la finalul saptamanii trecute, respectiv 3,09% pe an, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

O scadere puternica au inregistrat primele 2 scadente, de peste 0,10 puncte procentuale, in contrast cu restul scadentelor, care si-au pastrat valoarea din cadrul ultimei sedinte a saptamanii trecute. Astfel, ROBOR overnight a scazut cu 0,15 puncte procentuale in sedinta de astazi, 17 septembrie, fata de valoarea inregistrata anterior pe 14 septembrie, de la 2,29% pe an la 2,14% pe an. Tot de o scadere puternica a avut parte si ROBOR la 2 zile, care a coborat cu 0,17 puncte procentuale, de la 2,31% pe an la 2,14% pe an.

O singura scadere a indicelui ROBOR a mai fost inregistrata fata de sedinta anterioara, fiind vorba de scadenta la 1 saptamana, care a coborat cu 0,02 puncte procentuale, de la 2,45% pe an la 2,43% pe an. In rest, ROBOR la 3 luni, 6 luni, 9 luni si 12 luni si-au pastrat aceeasi valoare.

Cresterea inflatiei va lovi in ROBOR, afectand romanii cu credite in lei cu dobanda variabila

Inflatia anuala a urcat in luna august la 5,1% pe an, dupa o usoara temperare in luna iulie la 4,56%, si este de asteptat ca aceasta crestere sa puna presiune pe dobanzi, ducand la o crestere a indicelui ROBOR.

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat ca, in luna august, inflatia anuala a urcat la 5,1% pe fondul scumpirii marfurilor nealimentare cu 6,8% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. In schimb, preturile la alimente si servcii au crescut cu tare sub medie. Cel mai mult, in august fata de iulie, s-au scumpit serviciile postale (cu 21,5%), gazele naturale (cu 5,6%) si citricele (cu 3%). Scumpiri importante s-au consemnat si la energie si transport aerian (cu peste 2%).



Citeste si