20 Septembrie 2018

Curs valutar BNR astazi, 19 septembrie: euro se apreciaza si depaseste pragul de 4,65 lei/euro



Cursul leu/euro se pare ca iese din letargie. A crescut, miercuri, 19 septembrie, pentru a patra sedinta consecutiva si a depasit pragul de 4,65 lei/euro pentru prima data din 17 august pana in prezent. In schimb, dolarul american continua sa se deprecieze, atat in fata euro cat si, implicit, a leului.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, miercuri, un curs de 4,6524 lei pentru un euro, in crestere cu 0,46 de bani (0,1%) de la 4,6478 lei/euro cat a fost in sedinta anterioara.

Cursul BNR pentru dolar: leul castiga teren

Pentru dolar, BNR a calculat un curs de 3,9764 leu/dolar, in scadere cu 0,29 bani (0,07%) de la 3,9793 lei/dolar cu o zi in urma.

In ceea ce priveste francul elvetian, important pentru romanii cu credite in aceasta moneda, cursul a scazut de la 4,1386 lei/franc in sedinta de marti la 4,1141 lei/franc o zi mai tarziu (cu aproximativ 2,5 bani).

Pe plan international, raportul euro/dolar a evoluat in favoarea monedei europene, osciland in jurul valorii de 1,17 dolari/euro.

Cursul euro in regiune: coroana si forintul se intaresc

Evolutia leului nu a fost confirmata, in regiune, decat de zlotul polonez care a pierdut, si el, teren in fata monedei unice europene, pana la un curs de 4,29 zloti/euro (plus 0,17%).

In schimb, coroana ceha si forintul unguresc s-au apreciat in raport cu euro, pana la 25,4 coroane/euro (minus 0,02%), respectiv 323,2 forinti/euro (minus 0,15%).

Asadar, piata valutara din Romania devine tot mai volatila, mai ales ca datele privind deficitul de cont curent, publicate de BNR, nu sunt imbucuratoare.

Cele mai recente date publicate de BNR arata o adancire a deficitului de cont curent la 4,8 miliarde de euro la 7 luni (ianuarie - iulie 2018) cu mai mult de un miliard de euro fata de luna anterioara si cu aproximativ 650 de milioane de euro peste cel din primele 7 luni ale lui 2018. Deficitul extern este cauzat in principal de balanta bunurilor (import/export de bunuri) care, in perioada mentionata, a inregistrat un deficit de peste 7 miliarde de euro.

Moneda nationala este direct influentata de deficitul de cont curent si, in conditiile in care acesta creste accelerat si nu exista surse consistente de valuta pentru a-l finanta, este posibil sa sistam la deprecierea monedei nationale in perioada urmatoare.

Totusi, analistii sustin ca Banca Nationala este inca destul de preocupata de mentinerea unui curs stabil, asa ca va actiona in acest sens.



Citeste si