26 Septembrie 2018

ROBOR creste astazi, 25 septembrie, pe 5 dintre cele 8 scadente: cat este la 3 luni



ROBOR creste nesemnificativ pe 5 dintre cele 8 scadente in cea de-a doua sedinta a acestei saptamani, in timp ce pe celelalte isi pastreaza aceeasi valoare ca in sedinta anterioara.

ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza majoritatea dobanzilor la creditele in lei, si-a pastrat aceeasi valoare pentru a doua sedinta consecutiva din aceasta saptamana, respectiv 3,14% pe an, valoare pe care a inregistrat-o in ultima zi lucratoare a saptamanii trecute dupa o crestere de 0,04 puncte procentuale, conform datelor publicate de catre Banca Nationala a Romaniei.

ROBOR overnight continua sa creasca, continuandu-si cursa inceputa pe 19 septembrie cand se situa la 1,74% pe an, in sedinta de astazi situandu-se la 2,66% pe an, dupa ce a acumulat 0,07 puncte procentuale fata de sedinta anterioara. ROBOR la 2 zile, a inregistrat o crestere de 0,05 puncte procentuale fata de prima zi a saptamanii, fiind cotat astazi la 2,67% pe an.

O crestere poate fi observata si in cazul ROBOR la o saptamana, de 0,03 puncte procentuale, de la 2,68% pe an la 2,71% pe an.

Scadentele la 1 luna si la 6 luni si-au pastrat aceleasi valori inregistrate in sedinta anterioara, respectiv 3,05% si 3,38% pe an. In ceea ce priveste ROBOR la 6 si 9 luni, ambele au crescut cu 0,02 puncte procentuale, fiind cotate la 3,47% pe an, respectiv 3,52% pe an.

ROBOR la 3 luni: evolutia dobanzilor, influentata de infuzia de capital facuta de BNR la inceputul saptamanii

Evolutia dobanzilor din piata monetara a avut loc in conditiile in care BNR a injectat, din nou, lichiditate in piata. Luni, banca centrala a imprumutat bancile din piata cu 6,5 miliarde de lei, printr-o operatiune repo pe o saptamana, la o dobanda de 2,5% pe an.

De asemenea, CFA Romania, asociatia profesionistilor in investitii din Romania, a precizat ca peste 70% dintre participantii la sondajul realizat de acestia anticipeaza, peste un an, o rata medie a ROBOR la 3 luni de 3,88%.

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica a fost lansat de CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroeconomice



Citeste si