2 Octombrie 2018

Ionut Sas (PwC): Nu exista alternativa la digitalizarea ANAF! Mai devreme sau mai tarziu sistemul va colapsa



Modernizarea si digitalizarea Administratiei Fiscale este fundamentala pentru ca, pe termen mediu, sistemul va colapsa. Lipsa digitalizarii se vede in nivelul extrem de redus al veniturilor fiscale ca procent in PIB (sub 27%), cu mult sub media europeana de 40%, si chiar sub vecinii bulgari (32%). Vointa exista, sustin specialistii PwC Romania.

„Exista vointa, dar nu stiu daca exista putinta. Cu cat digitalizarea ANAF se va intampla, cu atat exista masuri de conformare voluntara si de colectare mult mai eficiente pe care statul roman le-ar putea implementa”, a explicat Ionut Sas, partener PwC Romania.

De fapt, acesta sustine ca nu exista alternativa si, mai devreme sau mai tarziu, autoritatile trebuie sa faca ceva in acest sens pentru a creste gradul de incasara a taxelor, capitol la care Romania sta foarte rau comparartiv cu tarile vecine. Sas a mai explicat ca majorarea incasarilor din taxe cu un punct procentual din PIB inseamna un miliard de euro in plus la buget.

“Polonezii, de la 1 ianuarie 2019 renunta la deconturile de TVA, pentru ca toate datele sunt in sistemul lor. Este un lucru fabulos, pentru ca nu mai ai nevoie de procesare de documente. Dar aste presupune ori sa ai servere, ori sa inchiriezi Cloud. Polonia si Cehia lucreaza in cloud. Inteleg ca optiunea la nivelul Ministerului Finantelor este sa se mearga pe construirea unei infrastructuri proprii care presupune achizitionarea tuturor elementelor de hardware, de infrastructura. Inteleg ca acum blocajul este la achizitionarea proprietatii, terenul plus cladirea. Daca trecem de acest punct, putem discuta de hardware”, a precizat Sas.

S-au facut pasi...insa extrem de mici

In opinia sa, pe termen mediu, nu exista alternativa, pentru ca altfel actualul sistem va colapsa.

La randul sau, Daniel Anghel, partener, liderul Departamentului de taxe si consultanta juridica, PwC Romania, precizat ca “Big Brother-ul fiscal” trebuie implementat pentru ca tarile de la Visegrad (Ungaria, Slovacia, Cehia si Polonia) au inregistrat progrese semnificative, iar Romania a stagnat.

“Ne place sau nu, zona in care trebuie sa mergem este, inevitabil, digitalizarea. Este evident ca tarile din Europa Centrala si de Est au inregistrat progrese datorate digitalizarii. (...) Am vazut cateva incercari (in sensul digitalizarii n.r.). Am vazut in zona de case de marcat, cele cu jurnal electronic, vorbim despre depunerea online pentru declaratia unica, bonificatii care se acorda pentru depunerea online, spatiul virtual. Sunt lucruri care se intampla”, a explicat reprezentantul PwC.

ANAF a abandonat programul de informatizare demarat in urma cu multi ani cu sprijinul Bancii Mondiale (financiar si de asistenta) si promite, acum, un sistem propriu care, insa, nu se stie cand va fi functional.



Citeste si