8 Octombrie 2018

Indicele ROBOR scade accelerat pe scadentele scurte. Cat este ROBOR la 3 luni



Dobanzile din piata monetara au continuat sa scada usor vineri, 5 octombrie, pe majoritatea scadentelor. Pe scadente scurte, scaderile au fost mai ample, insa pe cele mai indelungate s-au inregistrat reduceri minore sau stagnari.

Asadar, ROBOR overnight a scazut cu 0,08 puncte procentuale, de la 2,61% pe an la 2,53% pe an, iar ROBOR la 2 zile a pierdut 0,07 puncte procentuale de la 2,62% pe an la 2,55% pe an.

O scadere similara, de 0,07 puncte procentuale a marcat si indicele cu scadenta la o saptamana, acesta ajungand la 2,61% pe an de la 2,68% cu o sedinta in urma.

Cum a evoluat ROBOR la 3 luni?

In schimb, ROBOR la o luna a scazut cu doar 0,01 puncte procentuale, de la 3,07% pe an la 3,06% pe an, iar ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,13% pe an.

Pentru scadentele la 6 si 9 s-au integistrat, de asemenea, scaderi ale indicilor cu 0,01, respectiv 0,02 puncte procentuale. In timp ce ROBOR la 6 luni s-a situat, vineri, la nivelul de 3,38% pe an, de la 3,39% pe an in sedinta anterioara, ROBOR la 9 luni s-a redus la 3,45% pe an de la 3,47% pe an cu o zi in urma.

Pe de alta parte, ROBOR la 12 luni s-a mentinut la valoarea din sedinta precedenta, respectiv 3,52% pe an.

ROBOR la 3 luni, influentat de interventia BNR

Evolutia dobanzilor din aceasta saptamana a avut loc pe fondul interventiei Bancii Nationale a Romaniei (BNR) din prima zi a saptamanii, care a constat in acordarea de imprumuturi bancilor in suma totala de 9,7 miliarde de lei, pe o saptamana, la dobanda de politica monetara de 2,5% pe an.

Aceasta interventie face parte din planul anuntat de BNR inca de acum un an de a interveni ori de cate ori este nevoie pentru a tempera cresterea dobanzilor. La momentul respectiv, BNR a anuntat ca se va concentra mai mult pe controlul dobanzilor in piata, si mai putin pe evolutia cursului de schimb, avand in vedere ca o crestere a dobanzilor afecteaza mai multi clienti cu credite acum, decat in trecut, cand majoritatea imprumuturilor erau in valuta, iar deprecierea leului era mai puternic resimtita in ratele lunare.

Pentru perioada urmatoare, analistii se astepata la o continuare a trendului de crestere a dobanzilor in piata monmetara. CFA Romania, asociatia profesionistilor in investitii din Romania, a anuntat ca peste 70% dintre participantii la sondajul realizat in ultima luna anticipeaza, peste un an, un nivel al indicelui ROBOR la 3 luni de 3,88%.



Citeste si