20 Noiembrie 2018

Curs valutar BNR astazi, 19 noiembrie: leul se depreciaza in raport cu euro, dar recupereaza in raport cu dolarul



Leul continua sa se deprecieze in raport cu moneda unica europeana la inceputul acestei saptamani. In schimb, moneda nationala s-a apreciat, luni, in fata dolarului american, pentru a patra sedinta consecutiva.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, luni, 19 noiembrie, pentru moneda europeana un curs de de 4,6650lei/euro, in urcare cu 0,11 bani (0,02%), de la 4,6639 lei/euro cat a fost in sedinta de la finalul saptamanii trecute.

Astfel, cotatia lelui in fata euro continua sa scada, dupe ce si saptamana trecuta s-a depreciat, per total.

Curs BNR pentru dolar: leul recupereaza teren

Pentru moneda mericana, BNR a calculat un curs in scadere in raport cu leul, pentru a patra sedinta consecutiva. Abia dupa patru sedinte, leul a reusit sa recupereze intreaga depreciere suferita in fata dolarului american in cursul saptamanii trecute.

La cursul BNR, dolarul a fost cotat la la 4,0855 lei/dolar, cu 3,24 bani (0,79%) sub cotatia din sedinta anterioara, respectiv 4,1179 lei/dolar.

Dolarul s-a apreciat, saptamana trecuta, fata de leu pana la un curs de 4,1469 lei/dolar, cel mai ridicat nivel din ultimul an si jumatate.

Dolarul american este cotat indirect pe piata romaneasca, prin intermediul raportului euro/dolar stabilit pe pietele financiare internationale. Si, cum dolarul s-a depreciat, luni, pe pietele externa, cotatia urcand, din nou, peste pragul de 1,14 dolari/euro, moneda americana a scazut si in raport cu cea romaneasca.

Saptamana trecut, raportul euro/dolar a scazut sub nivelul de 1,12 dolari/euro, fapt care a generat aprecierea dolarului si in fata leului.

Francul elvetian, urmarit de clientii cu credite in derulare in aceasta moneda, in urcare de la 4,0856 lei/franc in sedinta anterioara.

Cursul euro in regiune: apreciere fata de zlot

Pe pietele financiare din regiune, euro s-a apreciat in fata zlotului polonez, ceva mai accelerat decat in raport cu leul. In schimb, moneda unica europeana a scazut fata de coroana ceha si de forintul unguresc.

Astfel, zlotul polonez marca, la jumatatea sedintei de tranzactionare de luni, o depreciere de 0,16% in fata monedei europene. In acelasi timp, forintul unguresc crestea in fata euro cu 0,05%, iar coroana ceha cu 0,04%.

La jumatatea sedintei de tranzactionare, zlotul polonez marca o depreciere de aproape 0,4% fata de euro (mult mai ampla decat cea a leului), in timp ce coroana ceha si forintul unguresc cresteau fiecare cu cate 0,06% in raport cu moneda unica europeana.

Pentru perioada urmatoare, analistii se astepata la deprecierea in continuare a leului in raport cu moneda unica europeana, pe fondul adancirii deficitului de cont curent.



Citeste si