12 Decembrie 2018

Curs valutar BNR astazi, 11 decembrie: depreciere pe linie pentru moneda nationala



Leul a continuat sa se deprecieze, marti, in fata monedei unice europene, tendinta demarata cu o zi in urma. In acelasi timp, moneda nationala s-a depreciat si in raport cu dolarul american, dupa trei sedinte de crestere

Astfel, moneda unica europeana a fost cotata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) marti, 11 decembrie, la 4,6528 lei/euro, in crestere cu 0,33 bani (0,07%) de la 4,6495 lei/euro cat a fost in prima sedinta a saptamanii

Curs BNR pentru dolar: leul scade din nou

Dolarul american a revenit si el pe crestere in raport cu leul romanesc, dupa trei sesiuni de scadere. Pentru moneda americana, BNR a nuntat un curs de 4,0873 lei/dolar, in urcare cu 1,04 bani (0,27%), de la 4,0769 lei/dolar cat a fost cu o zi un urma.

Aprecierea dolarului american este cauzata de evolutia raportului euro/dolar pe plan international, monede americana nefiind cotata direct pe piata de la Bucuresti. Si, avand in vedere ca in plan extern cotatia euro/dolar a scazut, din nou, sub pragul de 1,14 dolari/euro, crestere dolarului s-a manifestat si in defavoarea leului romanesc in fata acestuia.

Pentru francul elvetian, important pentru debitorii cu credite in moneda elvetiana, Banca Nationala a anuntat, marti, un curs, de asemenea, in urcare la 4,1373 lei/franc, de la 4,1190 lei/franc, nivel inregistrat in sedinta de luni.

Cursul euro in regiune - leul ramane in tandem cu zlotul

Pe pietele vecine, situatia este similara cu cea de luni. Zlotul polonez ramane pe aceeasi tendinta cu leul romanesc, aceea de depreciere in raport cu moneda unica europeana, in timp ce coroana ceha si forintul unguresc se apreciaza comparativ cu euro.

In aceste conditii, la jumatatea sedintei de tranzactionare de marti, zlotul polonez inregsitra o depreciere de 0,12% fata de euro. Pe de alta parte, forintul unguresc se aprecia in raport cu euro cu 0,05%, iar coroana ceha crestea cu 0,03%.

Moneda nationala se afla sub presiune tot mai mare pe masura ce deficitul extren se adanceste, avand in vedere ca marfurile importate in exces necesita cantitati tot mai mari de valuta pentru a fi platite. In aceste conditii, majoritatea analistilor se astepata la o depreciere a monedei nationale in perioada urmatoare. De altfel, multi economisti sustin ca leul ar fi trebuit sa fie mult mai depreciat in aceasta perioada, insa BNR, prin interventiile sale, a reusit sa il mentina oarecum stabil. Totusi, spun analistii, aceste interventii au un cost si nu vor putea fi sustinute la nesfarsit, drept pentru care autoritatile ar trebui sa ia masuri pentru remedierea acestei situatii (adancirea continua a deficitului de cont curent).



Citeste si