28 Martie 2019

La cat este cotat ROBOR la 3 luni in sedinta de astazi si cum vrea Guvernul sa il modifice



Indicele ROBOR inregistreaza scaderi minore pe jumatate din scadente in sedinta de astazi, in timp ce restul isi pastreaza cotatia din ziua precedenta. Aflati din materialul acesta cu a evoluat ROBOR la 3 luni, indicele in functie de care se calculeaza, deocamdata, creditele in lei cu dobanda variabila de pe piata interbancara.

ROBOR overnight a scazut in sedinta de astazi cu 0,06 puncte procentuale, de la 3,52% pe an la 3,46% pe an, in timp ce ROBOR la 2 zile a scazut cu 0,04 puncte procentuale, de la 3,52% pe an la 3,48% pe an, iar ROBOR la o saptamana cu 0,06 puncte procentuale, de la 3,54% pe an la 3,48% pe an.

In ceea ce priveste ROBOR la 1 luna, acesta a scazut cu 0,02 puncte procentuale, de la 3,21% pe an la 3,19% pe an.

Referitor la scadentele pe perioade lungi, ROBOR la 6, 9 si 12 luni, si-au pastrat valorile inregistrate in sedinta anterioare, respectiv 3,32% pe an, 3,48% pe an si 3,53% pe an.

ROBOR la 3 luni, care ar urma sa fie inlocuit, isi pastreaza valoarea inregistrata in sedinta anterioara

ROBOR la 3 luni, indicele in functie de care se calculeaza majoritatea creditenlor in lei cu dobanda variabila de pe piata interbancara, si-a pastrat valoarea inregistrata in sedinta anterioara, respectiv 3,23% pe an.

ROBOR-ul pentru credite se schimba! Dobanzile variabile la creditele in lei vor fi actualizate dupa un indice nou, calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada si publicat zilnic de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicele de referinta se calculeaza la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a indicilor zilnici din trimestrul anterior, urmand a se aplica de fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator. Ministrul Finnatelor, Eugen Teodorovic, a declarat, insa, ca aceste reguli se aplica doar pentru creditele viitoare.

Prevederile sunt cuprinse in proiectul de modificare a OUG 114 publicat de Ministerul Finantelor Publice pe site-ul propriu, care aduce schimbari inclusiv Ordonantelor 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile si 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.



Citeste si