8 Aprilie 2019

ROBOR la 3 luni: cum a evoluat indicele astazi si ce se schimba din mai



Indicele ROBOR inregistreaza evolutii minore in sedinta de astazi pe toate scadentele. Aflati din acest material la cat se situeaza ROBOR la 3 luni, indicele in functie de care se calculeaza majoritatea creditelor in lei de pe piata interbancara, si ce se va intampla cu el din luna mai.

ROBOR overnight a crescut cu 0,01 puncte procentuale, de la 3,54% pe an la 3,55% pe an, in timp ce ROBOR la 2 zile a scazut cu 0,01 puncte procentuale, de la 3,59% pe an la 3,58% pe an, acelasi scenariu avand loc si in cazul indicilor ROBOR la o saptamana si la o luna care au coborat la 3,59% pe an, respectiv 3,35% pe an.

Referitor la scadentele pe o perioada mai mare, ROBOR la 6 luni si-a pastrat aceeasi cotatie inregistrata in sedinta anterioara, respectiv 3,42% pe an, in timp ce ROBOR la 9 luni a coborat cu 0,01 puncte procentuale, de la 3,52% pe an la 3,51% pe an, iar ROBOR la 12 luni cu 0,04 puncte procentuale de la 3,58% pe an la 3,54% pe an.

ROBOR la 3 luni: cum a evoluat indicele astazi

ROBOR la 3 luni, indicele in functie de care se calculeaza majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila, si-a pastrat aceeasi valoare ca in sedinta anterioara, respectiv 3,38% pe an.

Ce se intampla cu indicele ROBOR

Creditele in lei contractate de populatie incepand de luna viitoare vor avea dobanda variabila compusa dintr-un nou indice, care il va inlocui pe celebrul “ROBOR”. Noua referinta se va aplica de la data de 2 mai pentru imprumuturile noi, sau in cazul refinantarii vechilor credite. Cum se stabileste?

Guvernul a modificat Ordonanta 114 si, in noua forma, actul normativ schimba si conditiile de actualizare a dobanzilor variabile la creditele in lei luate de persoanele fizice.

„Pentru creditele acordate in moneda nationala, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului. Indicele de referinta pentru credite acordate in lei cu dobanda variabila se publica in fiecare zi lucratoare pe website-ul Bancii Nationale a Romaniei si reprezinta rata de dobanda calculata ca medie ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata interbancara”, se mentioneaza in noul act normativ.

Cum se actualizeaza noul indice care inlocuieste indicele ROBOR

O alta schimbare se refera la faptul ca la actualizare nu se va mai lua in calcul valoarea indicelui din ultima zi a trimestrului sau prima zi a trimestrului care incepe, ci o medie medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica de fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator.

Pentru ce credite va fi valabil noul indice

Noul indice va fi valabil doar pentru creditele acordate dupa data de 2 mai, actul normativ lasa posibilitatea aplicarii acestuia si creditelor in derulare, daca banca si clientul ajung la o intelegere in aceasta privinta - „cu acordul partilor formalizat prin act aditional la contractul de credit”.

In prezent, pentru creditele in lei se aplica marja bancii si indicele ROBOR, care reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei, astfel ca este un indicator al pietei monetare. Formula a fost introdusa in anul 2010, prin OUG 50, pentru a transparentiza modul in care se calculeaza dobanzile la creditele in lei acordate populatiei.

Pentru creditele in valuta, referinta este EURIBOR/LIBOR, iar aceasta ramane neschimbata.



Citeste si