10 Aprilie 2019

Curs valutar BNR astazi, 10 aprilie: leul se depreciaza pe fondul vestilor tot mai proaste din economie! Inflatia urca la 4%



Leul s-a depreciat semnificativ in sedinta de miercuri pe fondul vestilor tot mai defavorabile din economie. Dupa ce a anuntat un deficit comercial in crestere consistenta, Institutul National de Statistica (INS) a publicat si datele referitoare la inflatie, care arata o reinflamare la 4% dupa cateva luni de relativa stabilitate.

In aceste conditii, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, miercuri, 10 aprilie, un curs de schimb pentru euro de 4,7611 lei/euro, in urcare cu 0,88 bani (0,18%) de la 4,7526 lei/euro cat era in sedinta anterioara.

Curs BNR pentru dolar: leul se depreciaza

Moneda nationala s-a depreciat si in raport cu dolarul american in sedinta de miercuri, avand in vedere scaderea leului fata de euro si deprecierea usoara a dolarului in fata euro. BNR a cotat moneda americana la 4,2223 lei/dolar, in urcare de la 0,66 bani (0,16%) de la 4,2157 lei/dolar cat era cu o zi in urma.

Dolarul american nu este cotat direct pe piata din Romania, ci prin raportare la euro. De aceea, aprecierea sau deprecierea leului in raport cu moneda americana nu poate fi atribuita evolutiei indicatorilor interni.

Sin aceasta cauza, deprecierea leului in raport cu dolarul este determinata exclusiv de scaderea leului in raport cu euro, pentru ca raportul euro/dolar pe plan extren a ramas relativ constant in ultimele 24 de ore, sub pragul de 1,13 dolari/euro.

Francul elvetian, a carui cotatie este sabilita dupa aceeasi formula, a urcat si el, in desinta de miercuri, la cursul BNR la 4,2203 lei/franc, de la 4,2198 lei/franc in sedinta anterioara.

Cursul euro in regiune - leul, pe contrasens

Faptul ca evolutia leului in fata euro a fost influentata de fundamentele economice in depreciere este demonstat si de faptul ca in tarile vecine monedele locale au crescut in sedinta de miercuri in raport cu euro.

Coroana ceha inregistra, la jumatatea sedintei de tranzactionare, o crestere de 0,1% in fata monedei unice europene, zlotul polonez crestea cu 0,06%, iar forintul ungar cu 0,16%.

Moneda nationala a revenit, asadar, pe scadere, in conformitate cu estimarile analistilor, avand in vedere ca INS confirma dezechilibrele tot mai ample din economie. Dupa ce a publicat datele referitoare la deficitul comercial, care a ajuns la 2,4 miliarde de euro in doar doua luni din 2019 (in crestere cu 45% fata de aceeasi perioada a anului trecut), INS a nuntat si inflatia anuala pe luna martie, de 4%, in urcare dupa cateva luni de mentinere sub acest nivel. Semnalul este cu atat mai puternic cu cat, dupa puseul inflationist de anii trecuti, care a culminat cu o inflatie de 5,4% in primavara-vara lui 2018, era de asteptat o temperare a fenomenului.

In aceste conditii, se confirma temerile analistilor care anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel, valoarea media a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7885 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea media a cursului anticipat este de 4,8462 lei/euro.



Citeste si