19 Iunie 2019

Declaratia unica 2019: ANAF vine cu precizari referitoare la completare si depunere



Termenul de depunere a declaratiei unice 2019 se apropie. “Au mai ramas 43 de zile pana la expirarea termenului”, anunta ANAF pe pagina de deschidere a site-ului. Insa abia astazi, 19 iunie, institutia a publicat un proiect de ordin pentru “aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice".

Principala modificare consta in faptul cadeclaratia se poate depune, in continuare, si pe hartie, desi initial s-a stabilit ca aceasta optiune sa vie valabila doar in primul an de implementare, rspectiv 2018 (cu veniturile pe 2017 si estimarea pe 2018).

In legislatia initiala se prevedea expres faptul ca, din 2019, declaratia se va depune exclusiv online. Insa, inca de la primele discutii pe tema au existat suspiciuni cu privire la capacitatea, atat a contribuabililor, cat si a Fiscului, de a respecta aceasta regula.

In special din cauza sistemului informatic invechit al administratiei fiscale, in prima faza Guvernul a decis prelungirea termenului de depunere a declaratiei de la 31 martie 2019 la 31 iulie 2019, iar ulterior ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat ca se mentine si sistemul de depunere “pe hartie”.

In acest context, la nivelul ANAF s-a elaborat proiectul de prdin care prevede, la capitolul III ”Modul de depunere a declaratiei”, ca “Declaratia se depune, impreuna cu anexele completate, daca este cazul, astfel: a) in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire. Declaratia se pune gratuit la dispozitia “.

In plus, proiectul de Ordin aduce si o serie de lamuriri cu privire la completarea declaratiei si contine noul formular al decalratiei.

Atfel, “persoanele care au realizat venituri din mai multe surse sau categorii de venit pentru care exista obligatia depunerii declaratiei unice vor completa cate o sectiune pentru fiecare categorie si sursa de venit, atat pentru veniturile realizate in anul 2018, cat si pentru veniturile estimate pentru anul 2019 (respectiv sectiunile referitoare la datele privind impozitul pe veniturile realizate, pe surse si categorii de venit din Romania sau din strainatate si/sau datele privind impozitul pe veniturile estimate, pe surse si categorii de venit), utilizand, daca este cazul, si Anexa nr. .... la Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, care se ataseaza la declaratia unica”, se mai arata in proiect.



Citeste si