19 Ianuarie 2007

BNR bate 250 de monede de aur dedicate lui Nicolae Balcescu

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune in circulatie, de luni, o moneda din aur, cu valoarea nominala de 500 lei si tiraj de 250 de exemplare, dedicata lui Nicolae Balcescu, figura marcanta a Revolutiei de la 1848 din Tara Romaneasca, a anuntat banca centrala intr-un comunicat.

Pretul de vanzare, fara TVA, este de 2.470 lei si nu include pretul cutiei de prezentare. Monedele din aur, dedicate lui Nicolae Balcescu, au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei, potrivit comunicatului BNR.

Moneda din aur va avea o greutate de 31,103 grame, un diametru de 35 milimetri si marginea zimtata. Aversul (fata) contine, in partea superioara, stema Romaniei, la stanga si la dreapta ei anii „1848” – anul Revolutiei de la 1848, respectiv „2007” – anul emisiunii, deasupra, inscriptia „ROMANIA”, iar in partea inferioara, valoarea nominala „500 LEI” si sub ea inscriptia „DREPTATE SI FRATIE” – deviza organizatiei „Fratia”, se precizeaza in comunicat.

Reversul prezinta, in centru, portretul lui Nicolae Balcescu, incadrat la stanga si la dreapta de anii intre care a trait „1819” si 1852”, iar sub portret inscriptia „NICOLAE BALCESCU”, se precizeaza in comunicat.

"Fiecare moneda din aur, ambalata in capsula de metacrilat transparent, va fi insotita de un certificat de autenticitate, redactat in limba romana si limba engleza, semnat de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si casierul central, precum si de o brosura de prezentare a acestei emisiuni numismatice", se mentioneaza in comunicat.

Grafica monedelor din aur este protejata prin inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania (OSIM), iar falsificarea sau contrafacerea acestor monede constituie o infractiune si se pedepseste conform legii.

Monedele din aur din emisiunea dedicata lui Nicolae Balcescu vor fi puse in circulatie prin sucursalele bancii centrale din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis, precizeaza BNR.

Ultima emisiune numismatica a bancii centrale a avut loc pe 3 ianuarie, cand a fost pusa in circulatie o moneda din aur, cu valoarea nominala de 500 lei, dedicata aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.






Citeste si