2 Septembrie 2019

Banca Centrala Europeana se teme ca Libra lui Zuckerberg va afecta bancile din UE si moneda euro



O acceptare larga a criptomonedei Libra, proiect al retelei sociale Facebook, ar putea submina capacitatea Bancii Centrale Europene de a stabili politica monetara, ceea ce reprezinta un risc potential pentru blocul comunitar, a declarat, luni, Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al BCE.

In luna iunie a acestui an, Facebook a anuntat ca intentioneaza sa introduca o noua criptomoneda, denumita Libra, in cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul platilor digitale. Facebook sustine ca Libra va fi sustinuta de active reale, precum depozite bancare si obligatiuni guvernamentale, in ideea de a fi mai stabila decat alte criptomonede, ca de exemplu bitcoin, conform Agerpres.ro.

"In functie de nivelul de acceptare a Libra si de locul ocupat de euro in cosul sau de valute, ar putea reduce controlul BCE asupra euro, ar putea afecta mecanismul de transmitere a politicii monetare prin afectarea pozitiei de lichiditate a bancilor din zona euro si submina rolul international al monedei unice, de exemplu prin reducerea cererii pentru euro", a spus Yves Mersch, la o conferinta organizata luni la Frankfurt.

Apreciaza pagina Future Banking AICI, pentru a fi la curent cu ultimele trenduri din sistemul financiar.

Proiectul retelei sociale Facebook de a introduce o noua criptomoneda, denumita Libra, a dat nastere la ingrijorari in randul politicienilor americani si a determinat mai multi guvernatori ai unor importante banci centrale din Europa sa avertizeze Facebook ca trebuie sa se astepte la o multime de intrebari din partea autoritatilor de reglementare cu privire la Libra.

Pana acum, marile banci centrale s-au abtinut sa reglementeze monedele digitale, deoarece au esuat anul trecut sa ajunga la un acord cu privire la modul in care ar trebui facut acest lucru si dupa ce au concluzionat ca monedele digitale sunt prea mici pentru a pune in pericol sistemul financiar.



Citeste si