1 Februarie 2007

NBG a platit 2,25 mld. dolari pentru 43,33% din Finansbank Turcia

National Bank of Greece, proprietara Bancii Romanesti, a cumparat, in perioada 8 ianuarie - 29 ianuarie, 43,44% din actiunile listate ale Finansbank Turcia, pentru care a platit peste 2,24 miliarde dolari, a anuntat un comunicat al bancii remis Bursei de Valori din Atena.

NBG detinea inca a cumparat inca din prima zi a ofertei publice de preluare, 8 ianuarie, aproximativ 34,4% din titlurile Finansbank. in urma incheierii ofertei publice, banca elena a ajuns sa detina 89,44% din Finansbank.

Oferta publica de preluare a fost lansata pentru cele 44,3% din titlurile Finansbank si a fost aprobata de comisia ce reglementeaza piata de capital din Turcia. Arbitrul pietei de capital turcesti a dorit marirea pretului ofertei publice la 4,14 dolari pentru zece actiuni, dupa ce NBG propusese un pret de achizitie de 4,04 pentru zece titluri.

La inceputul lunii iulie a anului 2006, NBG a anuntat intr-un comunicat transmis Bursei din Atena, ca a atras din piata de capital mai mult de trei miliarde euro, printr-o emisiune de actiuni, cu intentia de a finanta cumpararea unui pachet de 46% din actiunile bancii turce Finansbank, pentru care a platit 2,3 miliarde euro. Tranzactia a fost finalizata in vara. in urma acordului, grupul Fiba a cumparat pentru 483 milioane dolari subsidiarele Finansbank din Romania, Elvetia, Rusia si Olanda. in urma acordului cu banca elena, Fiba urmeaza sa schimbe numele bancilor din afara Turciei ce intra in brandul Finans. Grupul Fiba a pastrat 9,68% din titlurile Finansbank Turcia.

"Cand National Bank of Greece a cumparat 46% de la Fiba, au cumparat brandul", a explicat, anul trecut pentru NewsIn, vicepresedintele Finansbank Romania, Omer Tetik. "Brandul Finans este valabil in Turcia, insa in alte tari, Fiba trebuie sa schimbe numele", a mai spus reprezentantul Finansbank. Noua denumire a bancilor va fi Credit Europe.

NBG si banca ungara OTP au intrat in "ultima suta de metri" a privatizarii Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC). insa Guvernul a decis, la finele anului trecut, sa opreasca privatizarea CEC, dupa ce prima din cele doua banci ramase in cursa, OTP Bank, nu a mai depus o oferta imbunatatita, iar pretul de 560 milioane euro oferit de NBG pentru pachetul de actiuni de 69,9% scos la vanzare a fost considerat prea mic.

Banca Romaneasca, membra a grupului NBG, avea la finele anului 2006 active de 3,55 miliarde lei (peste un miliard euro) si o cota de piata de 2,07%, potrivit datelor bancii centrale. Banca Romaneasca este detinuta in proportie de 88,705% de NBG, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare are o participatie de 10,179%. Alte persoane fizice sau juridice detin 1,116% din capitalul social al bancii.

Finansbank Romania avea, la sfarsitul lui 2006, active de 2,38 miliarde lei (703,8 milioane euro) si controla 1,41% din piata bancara romaneasca, arata datele Bancii Nationale a Romaniei.



Citeste si