2 Februarie 2007

Finantele si piata de capital cauta solutii pentru impozitarea castigurilor pe Bursa

Ministerul Finantelor si reprezentantii pietei de capital vor gasi o solutie, in favoarea ambelor parti, in diferendul legat de impozitarea anticipata a castigului net a sumelor obtinute din vanzarea actiunilor in anul 2006, potrivit ministrului finantelor, Sebastian Vladescu. "Am discutat despre decalarea termenului de depunere a declaratiilor finale de impunere. Ar putea fi 10 sau 15 februarie, in loc de 15 mai", a afirmat Vladescu, citat de NewsIn.

Ministrul a reluat afirmatiile facute cu prilejul grevei declansate la Bursa de Valori Bucuresti, spunand ca "toti contribuabilii trebuie sa aiba acelasi tratament, indiferent de zona in care actioneaza, iar investitoriii la bursa nu au platit nimic sau aproape nimic, anul trecut".

Nemultumirea investitorilor la bursa a fost generata de un ordin al ministrului finantelor, potrivit caruia, pana pe 25 ianuarie 2007, persoanele fizice care au obtinut castiguri anul trecut din titluri de valoare, pe care le-au dobandit si le-au vandut intr-un interval mai mic de 365 zile, sunt obligate sa le declare si sa plateasca un impozit de 16%. Finantele nu iau in calcul si pierderile, iar brokerii si investitorii sustin ca prin acest mecanism, statul impoziteaza un castig aparent.

Cea de-a doua etapa, de regularizare a impozitului, este pana pe 15 mai, cand se depune o alta declaratie (formularul 200) pentru intregul portofoliu de actiuni, indiferent daca pentru acestea s-a obtinut castig sau nu. Titlurile din portofoliu sunt impozitate cu doua cote, 1% si 16%, in functie de perioada de detinere. Actiunile pastrate mai mult de 365 de zile sunt impuse cu 1%, iar restul actiunilor cu 16%.



Citeste si