13 Mai 2020

Cu cât crește rata unui credit ipotecar dacă o amâni



Actualul context economic, cauzat de pandemia COVID-19, a determinat autoritățile să ia o serie de măsuri pentru sprijinirea mediului economic, dar și a populației, printre care posibilitatea de a cere suspendarea ratelor bancare pentru o perioadă de până la nouă luni. Decizia trebuie însă atent cântărită, în contextul în care rata unui credit poate crește cu până la 10%, în funcție de perioada de amânare.

Peste 250.000 de persoane și companii au cerut până în prezent suspendarea ratelor bancare cu o perioadă de până la nouă luni, potrivit ultimelor date oficiale făcute publice. Persoanele care doresc amânarea ratelor trebuie să știe că pot alege o perioadă de până la nouă luni, fără a depăși însă 31 decembrie 2020. Ratele suspendate vor fi adăugate la rata lunară din momentul reluării procesului de achitare lunară, fiind împărțite egal pe o perioadă de cinci ani.

De asemenea, foarte important este de știut că nu se va achita dobândă la dobândă în cazul creditelor ipotecare, ratele suspendate urmând deci a fi achitate fără costuri suplimentare.

"Toate persoanele care se află într-o reală dificultate în acest moment ar trebui să apeleze la această facilitate. Cu toate acestea, decizia trebuie atent cântărită iar perioada de suspendare trebuie aleasă cu atenție, ratele urmând a fi mai mari după reluarea creditului", afirmă Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Romania | Credit & Financial Solutions - compania de brokeraj de credite din cadrul consultantului imobiliar SVN Romania.

Rată inițială credit Scadență Perioadă amânare Rată ulterioară
1.600 lei 20-25 ani 8 luni 1.739 lei
1.100 lei 20-25 ani 8 luni 1.195 lei
2.000 lei 10-15 ani 6 luni 2.090 lei

Astfel, potrivit unui calculator de amânare a ratelor lansat de către companie, o rată de 1.600 lei pe o perioadă cuprinsă între 20 și 25 ani, amânată cu 8 luni, va deveni 1.739 lei în primii 5 ani după reluarea creditului.

În același timp, o rată de 1.100 de lei pe o perioadă de 20 - 25 de ani, amânată pentru opt luni, va fi de 1.195 de lei în primii cinci ani după reluarea creditului. Calculele SVN Romania | Credit & Financial Solutions mai arată că un credit cu o valoare a ratei lunare de 2.000 de lei, a cărui scadență este între 10 și 15 ani, amânat pentru 6 luni va avea o rată lunară, după reluarea plăților, de 2.090 lei.

Utilizatorii calculatorului de amânare a ratelor pot alege orice valoare de rată și perioade de la 0-5 ani la 25-30 de ani, diferențele dintre perioadele de rambursare de până la cinci ani fiind nesemnificative.

În elaborarea calculatorului s-a aplicat media procentuală ce o reprezintă valoarea dobânzii din cuantumul unei rate a primelor 5 bănci din sistemul bancar românesc. Marja de eroare poate fi de maximum +/-5%.



Citeste si