19 Februarie 2007

BERD ar putea finanta cu 50 mil. euro un fond de investitii din Europa de Sud-Est

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ar putea investi 50 milioane euro in fondul de investitii Global Finance South Eastern Europe Fund, care va avea o marime maxima de 350 milioane euro si va face plasamente si in Romania

Fondul va fi de tipul "private equity" si va face investitii de capital in companii inchise private. "Fondul va face plasamente cu obiectivul de a acorda investitorilor randamente semnificative pe termen lung prin investitii private, negociate direct in companii ce opereaza mai ales in Europa de Sud-Est", se spune in schita de proiect BERD, conform NewsIn. Potrivit informatiilor publicate pe portalul administratorului, Global Finance, fondul va achizitiona pachete de control sau va prelua integral companii din Grecia, Bulgaria si Romania. Conducerea institutiei internationale va evalua participarea la fondul de investitii pe 20 martie.

Global Finance doreste sa devina un grup de investitii pan-balcanic, consolidand investitiile din diferite tari sub un singur fond. BERD se mai asteapta ca fondul sa demonstreze ca zona este capabila de randamente bune. "Ne asteptam ca managerul fondului sa adopte o abordare directa, sa detina pozitii in consiliile de administratie ale companiilor din portofoliu si sa transfere expertiza tehnica companiilor din portofoliu", se mai spune in schita BERD.

Global Finance South Eastern Europe Fund L.P. (SEEF) este un fond gestionat compania greceasca Global Finance. Global Finance a investit in Romania si Bulgaria din 1994. Compania detine, pe langa biroul principal din Atena, reprezentante si in Romania si Bulgaria.

Strangerea de fonduri pentru SEEF a inceput in martie si este al saptelea fond creat de Global Finance pentru aceasta regiune din 1991. Fondul a acumulat initial 197 milioane euro, iar administratorul fondului se asteapta sa stranga mai mult de 300 milioane euro in urmatoarele etape ale dezvoltarii sale. "SEEF va tinti, in mod deosebit, investitii in pachete de control ale companiilor cu potential neutilizat si va mai aborda o expansiune regionala, cautand companii dinamice si potential mare de crestere, care au strategii de dezvoltare regionala sau alte planuri extraordinare de crestere", se spune pe site-ul Global Finance.

Global Finance a facut plasamente, prin alte fonduri, in companiile Chipita Romania, la care a vandut participatia in 2005, Axxon Romania, la care Global Finance a vandut detinerea in 2000, Delta Romania, din care a iesit in 2006, Neoset Balkans - 2004, Orange Romania - 2005, Romcolor - 2000, Sicomed - 2005. Companiile romanesti la care Global Finance inca mai are detineri sunt La Fourmi, Titan-Moara Loulis si TotalSoft.



Citeste si