12 Martie 2007

Banca Transilvania: ‘Atacam locul patru in topul bancilor din Romania’



Banca Transilvania si-a propus sa ajunga in urmatoarele 12-18 luni pe pozitia a patra in topul bancilor din Romania, a declarat presedintele bancii, Robert C. Rekkers.
“Atacam locul detinut de HVB Tiriac. Credem ca in urmatorul an, avem o fereastra in care putem creste mai rapid", a spus Rekkers. In opinia lui Rekkers, integrarea Bancii Comerciale Romane (BCR) in grupul Erste Bank si fuziunea HVB Tiriac Bank cu Unicredit creeaza oportunitati Bancii Transilvania, care si-ar putea spori mai rapid decat inainte portofoliul de clienti.

Locul patru in sistemul bancar este ocupat de HVB-Tiriac Bank, banca rezultata in urma fuziunii dintre HVB si Banca Tiriac, cu o cota de piata de 5,1% si active de 2,6 mld. euro.

Dintre primele 10 banci dupa marimea activelor, patru au inregistrat scaderi ale cotelor de piata fata de nivelurile de la finele lui 2005: Raiffeisen, ING Bank, CEC si ABN Amro.

In schimb, grupul castigatorilor este condus de Banca Transilvania, care si-a majorat activele cu peste 64%, pana la 8,08 miliarde de lei (2,39 miliarde de euro), ceea ce a implicat un mare plus la cota de piata, pana la 4,7%.

Banca Transilvania va investi in acest an 30 milioane euro in sistemul informatic si reteaua teritoriala, in situatia in care acest buget pentru investitii va fi acceptat in Adunarea Generala a Actionarilor care se va reuni in luna aprilie.

Cel mai important obiectiv al Bancii Transilvania pentru acest an ramane atingerea pragului de un milion de clienti activi. "Practic, cu un milion de clienti, persoane fizice si IMM-uri, vrem sa fim prima banca cu care acestia lucreaza, ceea ce englezii numesc household bank. La sfarsitul anului trecut, aveam 800.000 de clienti activi, din care circa 700.000 erau pe sectorul retail", a declarat Robert Rekkers.

Banca Transilvania, a cincea institutie financiara ca marime de pe piata romaneasca, detinea active in valoare de 8,08 miliarde lei (2,39 miliarde euro) la sfarsitul anului trecut si controla 4,69% din piata bancara. Banca a incheiat anul 2006 cu un profit net de 120,2 milioane lei, cu 21% mai mare fata de anul anterior.



Citeste si