5 Ianuarie 2021

De ce a crescut Bitcoin atât de mult în ultima perioadă: explicațiile unui analist



Creșterea explozivă a Bitcoin din ultimele săptămâni este rezultatul intrări în această piață a investitorilor instituționali, consideră Henri Arslanian, global crypto leader în cadrul companiei de consultanță PwC.

Criptomoneda a trecut de pragul de 30.000 de dolari pentru prima dată sâmbătă, 2 ianuarie, înregistrând o creștere de peste 300% în 2020. Luni, 4 ianuarie, aceasta era tranzacționată cu 32.668 de dolari în Asia, conform datelor CoinDesk, preluate de CNBC.com.

Printscreen coindesk.com

Bitcoin, criptomoneda cu o vechime de peste un deceniu, și-a crescut popularitatea în rândul investitorilor instituționali anul trecut, voci din piață precizând că moneda digitală este văzută ca un instrument folosit pentru a protecția împotriva inflației, similar cu aurul.

”Când ne uităm la această creștere a bitcoin din ultima perioadă, descoperim două elemente care o conduc. Unul dintre ele este reprezentat de intrarea continuă în piață a jucătorilor instituționali”, a precizat Arslanian pentru CNBC.

Una dintre companiile importante care și-a făcut intrarea în lumea criptomonedelor anul trecut este PayPal Holdings, care le permite clienților să tranzacționeze Bitcoin și alte monede virtuale folosind portofelele sale. Compania, cu sediul în San Jose, California, are 346 de milioane de conturi active pe plan global şi a procesat în trimestrul doi din 2020 plăţi de 222 miliarde de dolari.

Entuziasm a stârnit în rândul fanilor Bitcoin și anunțul făcut de către compania americană de servicii financiare Square, care a declarat în luna octombrie a anului trecut că a cumpărat într-o singură zi 4.709 bitcoin pentru un preț total de aproximativ 50 de milioane de dolari.

Un alt exemplu relevant, însă de la începutul anului 2019, este reprezentat de către Fidelity Investments, compania americană de servicii financiare ce administrează active de peste 7,2 trilioane de dolari pentru clienții din portofoliu. Aceasta a lansat la finalul anului 2018 o companie denumită Fidelity Digital Asset Services care administrează portofoliul de criptomonede și tranzacțiile din această industrie pentru investitori instituțional interesați de monedele digitale.

Evoluția criptomonedei din ultimele săptămâni amintește de parcursul înregistrat la nivelul anului 2017, când valoarea acesteia s-a apropiat pe la jumătatea lunii decembrie de suma de 20.000 de dolari pe unitate, ca mai apoi să încheie anul undeva în jurul valorii de 13.000 de dolari.

Caracterul extrem de volatil al monedei digitale a fost resimțit puternic de cei care au ales să cumpere în momentul în care aceasta se apropia de pragul de 20.000 de dolari, având în vedere că un an mai târziu, la finalul anului 2018, Bitcoin se tranzacționa în jurul valorii de 4.000 de dolari pe unitate.



Citeste si