22 Martie 2007

Erste este de acord cu distribuirea a 55% din profitul BCR ca dividende



Erste Bank, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), va sprijini propunerea conducerii bancii de a distribui 55% din valoarea profitului net din 2006 ca dividende deoarece recunoaste importanta pe care dividendele BCR o au in bilantul SIF-urilor

"Conform contractului de privatizare, Erste Bank s-a angajat sa plateasca dividende de cel putin 40% din valoare profitului net stabilit dupa Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) pana ce actiunile BCR vor fi listate pe Bursa de Valori din Bucuresti", a precizat un comunicat al grupului financiar Erste.

Decizia conducerii Erste Bank "are la baza atat o rezolutie a actionarilor din 2004, cat si recunoasterea importantei pe care dividendele BCR o au in planificarea fluxului financiar al SIF-urilor", mentioneaza intr-un comunicat al grupului financiar, remis NewsIn.

Oficialii Erste Bank considera ca, pe viitor, politica de dividende a BCR "va trebui sa ia in considerare o puternica crestere a activelor ponderate la risc si a nevoilor de investitii, care vor necesita o cota mai ridicata de retentie a veniturilor in vederea acumularii capitalul necesar pentru a sustine o asemenea crestere".

Pozitia oficiala a Erste Bank vine dupa ce ieri dimineata, presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala, a anticipat faptul ca banca austriaca a acceptat distribuirea a 55% din profitul net al BCR sub forma dividendelor. Fercala declarase ca se teme ca Erste Bank ar putea refuza propunerea conducerii bancii de a repartiza 55% din profitul net al anului 2006 sub forma dividendelor, invocand necesitatea investitiilor in dezvoltare.

"SIF-urile, care impreuna detin peste 30% din actiunile BCR, sustin propunerea conducerii executive a bancii, conform careia ar urma ca 55% din profitul net rezultat dupa impozitare si plata intereselor minoritare sa fie distribuit sub forma de dividende", a declarat Fercala.

Erste Bank este actionarul majoritar al BCR, din care detine 69,15%, dupa ce a preluat o parte din actiunile salariatilor bancii. Cele cinci companii de investitii financiare (SIF-uri) controleaza impreuna un pachet de 30,12%, restul fiind detinute de persoane fizice sau de fonduri de investitii.



Citeste si