27 Martie 2007

BNR surprinde bancherii cu o dobanda de 7,5%



Boardul bancii centrale a luat ieri o serie de decizii care au surprins din nou bancherii romani. Piata bancara va avea o dobanda de 7,50% dar aceleasi rezerve minime obligatorii de 20% la lei si 40% la valuta, cele mai constrangatoare din Uniunea Europeana.
Analistii spun ca banca centrala a redus cu 0,50% dobanda de politica monetara deoarece are incredere in temperarea inflatiei, se teme de capitaluri speculative si nu doreste o apreciere brutala a leului, dar mentine, prudent, un nivel ridicat al rezervelor minime obligatorii.

Cu toate acestea, analistii chestionati de Wall-Street nu se asteapta ca in piata sa apara efecte in viitorul apropiat dupa decizia de ieri a BNR de a reduce, pentru a doua luna consecutiv, dobanda de politica monetara.

Florian Libocor, analist financiar al BRD-SocGen, considera ca aceasta decizie “nu are esenta si este mai degraba coaja frumoasa a unui fruct din ce in ce mai deteriorat”. “Se prea poate, insa, ca BNR sa dea alt sens ideii de precautie si atunci rusine sa ne fie noua ca nu reusim sa ii intelegem”, enunta Libocor.

In opinia analistului BRD, surpriza consta in felul in care banca centrala argumenteaza decizia. In comunicarea si fundamentarea deciziei sale, BNR mentioneaza politica fiscala ca fiind principalul element de risc si subliniaza faptul ca actuala pozitie externa (deficitul de cont curent) necesita o abordare precauta din punct de vede al politicii monetare. “Intrebarea mea ar fi: cat de precauta este politica monetara care, in fapt, indica o relaxare acelerata (in 6 saptamani dobanda de politica monetara a fost redusa cu 125 puncte de baza, de la 8.75 la 7.50 procente)”, se intreaba Florian Libocor.

Economistul sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun, considera ca decizia bancii centrale este surprinzatoare, atat in ce priveste scaderea in sine, dat fiind ca piata se astepta la mentinerea dobanzii, cat si a variatiei importante, de la 8,00% la 7,50% pe an. "De asemenea, e surprinzator ca nu au redus rata rezervelor minime obligatorii la lei, cu toate ca piata a dat dovada de lipsa de lichiditate in ultima vreme, iar scaderea ratei dobanzii de politica monetara a devenit irelevanta in aprecierea recenta a leului", a spus Craciun, citat de NewsIn.

“Inflatia scazuta din ultimele luni si presiunile de apreciere a leului in conditiile cresterii deficitului de cont curent au stat la baza acestei decizii”, isi explica economistul sef al UniCredit Romania, Rozalia Pal, decizia BNR. “Totusi, succesul intaririi semnificatiei dobanzii de politica monetara va depinde si de modul in care BNR va actiona in urmatoarele luni in privinta volumului absorbtiei lichiditatilor de pe piata monetara”, a completat, pentru Wall-Street, Rozalia Pal.

In ceea ce priveste urmarile deciziei BNR de ieri, Florian Libocor apreciaza, pe de o parte, ca aceasta nu va genera efecte asupra conditiilor de creditare, iar leul va inregistra doar o depreciere temporara fata de moneda unica europeana.

Pe de alta parte, Rozalia Pal considera ca scaderea dobanzii poate semnaliza pietei o convergenta mai rapida a dobanzilor, putand determina scaderea atat a ratelor dobanzii la credite cat si a celei la depozite. “Este de asteptat o diminuare a presiunlor de apreciere a leului odata cu scaderea marjei intre ratele dobanzii Romaniei si a tarilor din zona Euro”, a conchis Rozalia Pal.

"Reducerea nivelului ratei dobanzii de politica monetara la 7,50% se traduce si intr-o apropiere dintre aceasta si nivelul ratei dobanzii efective de sterilizare, cu scopurile imbunatatirii transmisiei semnalelor de politica monetara, al intaririi semnificatiei dobanzii de politica monetara ca principal instrument al politicii bancii centrale si al ancorarii mai bune a anticipatiilor inflationiste, inclusiv pe termen mai indelungat", mentioneaza comunicatul BNR.

Miscarea contravine partial recomandarilor Fondului Monetar International (FMI), care sugera in raportul sau de evaluare anuala a economiei romanesti, ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) "ar trebui sa se concentreze asupra inflatiei si sa egaleze cat de curand posibil dobanda de politica monetara cu cea efectiva, la care sterilizeaza excesul de lei, la un nivel de 8%".

Simultan cu decizia de a cobari rata dobanzii de politica monetara de la nivelul de 8,00% pe an la 7,50%, banca centrala a anuntat ca va exercita, prin intermediul operatiunilor de piata, un control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe pietele financiare.

Boardul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a explicat ca a intentionat sa apropie nivelul dobanzii sale cheie, la care atrage banii bancilor in depozite la o luna, de nivelul ratei dobanzii efective de sterilizare, pentru transmite un mesaj pietei financiare.

Banca centrala a motivat faptul ca mentine nivelul inalt al rezervelor obligatorii in lei si valuta pe care il tin bancile in vistieria sa, din ratiuni de prudenta, pentru a contracara riscurile sosite din posibila relaxare fiscala si din adancirea deficitului de cont curent.

Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 2 mai 2007, cand va fi analizat noul raport asupra inflatiei, mai reaminteste banca centrala.

Ultimele decizii ale BNR:

• 27 martie - 2006 - Dobanda de interventie: 8.5%
- RMO valuta: 40%
- RMO lei – 16%

• 11 mai 2006 - Dobanda de interventie: 8.5%
- RMO valuta: 40%
- RMO lei – 16%

• 27 iunie 2006 - Dobanda de interventie: 8.5% - 8.75%
- RMO valuta: 40%
- RMO lei – 16% - 20%

• 10 noiembrie 2006 - Dobanda de interventie: 8.75%
- RMO valuta: 40%
- RMO lei – 20%

• 28 decembrie 2006 - Dobanda de interventie: 8.75%
- RMO valuta: 40%
- RMO lei – 20%

• 9 ianuarie 2007 - Dobanda de interventie: 8,75%
- RMO valuta: 40%
- RMO lei – 20%

• 9 februarie 2007 - Dobanda de interventie: 8,75%- 8%
- RMO valuta: 40%
- RMO lei – 20%

• 26 martie 2007 - Dobanda de interventie: 8% - 7,5%
- RMO valuta: 40%
- RMO lei – 20%



Citeste si