29 Martie 2007

Presedintele Bancpost spune ca dobanzile la depozitele bancare scad primele

Reducerea dobanzii de politica monetara a bancii centrale la 7,50% pe an va duce la scaderea dobanzilor bancilor, mai intai la depozite, de indata ce tendinta de coborare a dobanzii cheie se confirma, potrivit presedintelui Bancpost, Mihai Bogza

O scadere a dobanzilor bancilor la depozite si la imprumuturi va tine seama in special de nivelul dobanzilor din piata monetara, spune Bogza. Bancherul care conduce a sasea banca din Romania, considera ca decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de reducere a dobanzii cheie la 7,50% pe an va influenta in primul rand dobanzile la depozitele bancare.

"Prima reducere a dobanzii BNR, din februarie, de la 8,75% la 8%, nu a avut efect asupra dobanzilor, pentru ca in acel moment banca centrala steriliza putin si in piata exista multa lichiditate. in schimb acum, scaderea dobanzii de politica monetara vine pe fondul unei lipse de lichiditate si ar putea avea un efect mai mare", a explicat Bogza, citat de NewsIn.

Totusi, presedintele Bancpost crede ca, pe termen scurt, dobanzile la depozite nu se vor reduce, deoarece bancherii asteapta confirmarea pe un termen mai lung a politicii BNR de reducere a dobanzii cheie. De altfel, bancherii nu exclud o majorare a dobanzii cheie a bancii centrale, in cazul in care inflatia va creste.

Reducerea dobanzii cheie a bancii centrale ar putea avea un efect mai rapid asupra dobanzilor variabile practicate de banci, care se stabilesc in fiunctie de dobanzile din piata monetara interbancara (BUBID - dobanda la depozitele atrase - si BUBOR - dobanda la depozitele plasate), spun bancherii.

Saptamana trecuta, pe fondul lipsei de lichiditate din piata si al apropierii termenului de constituire a rezervelor minime obligatorii, care a surprins unele banci fara lichiditati, dobanzile la depozitele cu scadenta la o zi (overnight) din piata monetara au urcat pana la 20% pe an. Miercuri, dobanzile overnight din piata monetara erau de 6,75 - 7,75% pe an.



Citeste si