3 Mai 2005

Politica de dobanzi a BNR blocheaza capitalurile speculatorii

In aprilie, tendinta de apreciere a monedei nationale s-a temperat, influentata fiind de olitica BNR, care nu a lasat euro sa scada sub pragul de 3,6 lei.

Daca martie s-a incheiat cu deprecierea leului, dupa o serie de interventii ale bancii centrale, care a pregatit un curs cat mai convenabil pentru stabilirea accizelor trimestriale, luna trecuta existau toate premisele sa se inregistreze o crestere.
Pentru o astfel de evolutie existau mai multe premise. In primul rand, s-a liberalizat contul de capital, insa valul de „bani fierbinti” nu a mai navalit peste Romania.

Acestia au fost opriti de injumatatirea dobanzilor la depozite, BNR „obligand” bancile sa reduca randamentele, dupa ce ea insasi a scazut dobanda de referinta de la 17,95%, in decembrie trecut, la 8,45%, luna aceasta.

Pe de alta parte, testul facut de banca centrala la jumatatea lui februarie, cand cursul a fluctuat intr-o singura saptamana cu 2.500 de unitati, a dat un nou semnal fondurilor speculative straine ca ea este pregatita sa inabuse din fasa „jocul” cu leul.

In al doilea rand, Sarbatorile Pascale au adus in tara sute de milioane de euro, trimise sau aduse acasa, fie prin sistemul bancar, fie „la sacosa”, care ar fi trebuit, in mod normal, sa preseze asupra cursului.
„Chiar daca in piata a existat un deficit de valuta, de circa 170 de milioane de euro, el a fost acoperit cu usurinta de cumpararile facute la casele de schimb, bancare sau particulare, existand chiar un excedent de euro, declara un dealer bancar.

Acesta ar fi trebuit sa aduca o apreciere a leului, insa BNR a aratat clar ca nu doreste o scadere sub bara de 3,6 lei.

Iar costurile sterilizarii nu au mai fost atat de mari ca in lunile trecute, cel mult 50 de milioane de euro”, a incheiat acesta.

In privinta dolarului, acesta a cunoscut fluctuatii mult mai mari, acestea fiind insa determinate de evolutia paritatii euro/dolar.

Pentru moneda verde s-a definit un prag suport la 2,8 lei.





Citeste si