4 Mai 2005

Plasamentul in fonduri, in pole position

Mai bine supravegheate, cu strategii de plasament pentru toate gusturile, fondurile mutuale pot deveni un aspirator pentru economiile din banci

E recomandat sa va diversificati si sa alegeti un portofoliu care sa includa doua-trei fonduri diferite.

Cel putin pentru scadentele scurte (1-3 luni), dobanzile la termen au inceput deja sa aiba randamete real negative. Cum un castig de 6-9% pe an nu starneste entuziasmul, putem asista in curand la o migratie a banilor din banci catre alte forme de economisire, care sa ofere un profit ceva mai bun si o doza mai mare de flexibilitate. Daca la inceputul anului trecut, fondurile monetare reprezentau cel mai consistent pluton din parohia UNOPC, in prezent doar doua isi mai revendica acest statut (Stabilo si Simfonia pastreaza inca peste jumatate din active in certificate de trezorerie si depozite bancare).

Explicatia e simpla: "zgarcenia" Finantelor face ca dobanzile aferente titlurilor si obligatiunilor de stat sa oscileze intre 6,7 si 7,2%, ceea ce le face putin atractive pentru fonduri care oricum trebuie sa taie din acest randament brut comisionul de administrare perceput lunar (procent din activul net cuprins in medie intre 0,2 si 0,5%). Ostilitatile de pe frontul dobanzilor la termen si evolutia peste asteptari a bursei de la sfarsitul anului trecut si primele doua luni din 2005 au dus la o rebalansare a familiei fondurilor deschise: in acest moment, grosul il reprezinta fondurile de actiuni, obligatiuni si cele diversificate, in ponderi aproximativ egale.

Portofoliul optim

Ati invatat deja ca toate ouale nu au ce cauta intr-un singur cos. Un portofoliu care sa includa doua-trei fonduri cu strategii diferite reprezinta cea mai indicata alegere. Nu ne referim la riscul ca unul dintre acestea sa intre in colaps, caz in care va salvati banii depusi in celelalte, ci la riscurile de piata aferente investitiei. De pilda, fondurile de actiuni ce conduc inca in topul eficacitatii au resimtit la randul lor corectiile puternice de la bursa din martie, astfel incat cine a investit chiar in acea perioada contabilizeaza o scadere a unitatii de fond raportat la pretul de achizitie.

Va recomandam sa alegeti trei fonduri mutuale (cu profil obligatar, de actiuni si unul diversificat) si sa hotarati ponderea sumelor plasate in functie de profilul de risc pe care vi-l asumati si de orizontul de timp pentru dezinvestire. De pilda, "aventurierul" va investi 50% din bani intr-un fond de actiuni (atentie!, trendul de scadere cu care se confrunta bursa in acest moment recomanda acest plasament ca unul pe termen lung), 30% intr-unul de obligatiuni (obligatiunile municipale au atuul neimpozitarii dobanzii si al unui randament cu 1-2% peste dobanzile bancare la termen) si 20% intr-un fond diversificat. Similar, "prudentul" va paria in principal pe fondurile diversificate si va aloca o parte mai mica din economii pentru fondurile de actiuni.

In opinia noastra, cele mai atractive fonduri de obligatiuni sunt Fortuna Gold, BCR Clasic (banca-mama a intermediat numarul cel mai mare de emisiuni municipale) si Orizont. La capitolul fonduri de actiuni ar trebui sa aveti in vedere, alaturi de "consacratele" Intercapital si Napoca, "tinerele sperante" Omninvest si KD Maximus, iar in ceea ce priveste fondurile diversificate va recomandam "clasicele" Capital Plus, BCR Dinamic, Transilvania.

Sfat

Nu investi intr-un fond inainte de a citi atent prospectul de emisiune. Structura plasamentelor si cresterile anteriroare ale unitatii de fond nu trebuie sa reprezinte singurele criterii. Este foarte important si nivelul comisioanelor de administrare si rascumparare (daca sunt prea piperate, va pot subtia castigul).

Ilustratie: un tip care joaca un joc cu bile (sta usor aplecat, cu o bila in mana pe care scrie economii) si se pregateste sa arunce bila spre mai multe gropite sapate in care se afla mai multe bile (fond monetar-o bila, fond de actiuni 4 bile, fond de obligatiuni 4 bile, fond diversificat -3 bile).



Citeste si