1 Februarie 2022

Banca centrală a Indiei va lansa o criptomonedă, varianta digitală a rupiei



Banca Centrală a Indiei va lansa o variantă digitală a monedei sale naționale a în următorul an financiar, potrivit ministrului Finanțelor.

„Introducerea unei monede digitale a Băncii Centrale va da un stimul, un stimul important economiei digitale”, a declarat Nirmala Sitharaman în ziua în care a fost publicat bugetul anual al Indiei, potrivit CNBC.

„Criptomoneda va conduce, totodată, la eficientizarea sistemului de management al circulației monetare”, a mai spus ministrul.

Citește și: Ce ar trebui să eviți dacă ai ales să investești în criptomonede și ce rol joacă Bitcoin

Rupia digitală va fi lansată de către Reserve Bank of India în anul financiar 2022-2023, care începe la întâi aprilie. Demnitarul de la Finanțe din India nu a dat niciun detaliu despre cum va funcționa criptomoneda sau ce aspect va avea, însă a menționat că va fi introdusă prin folosirea de „blockchain și alte tehnologii”.

Blockchain se referă la tehnologia digitală care a fost inițial creată odată cu bitcoin, însă definiția acestei tehnologii a evoluat, pentru că aplicațiile au depășit aria criptomonedelor.

India va fi una dintre cele mai mari economii ale lumii care să aibă o monedă digitală a băncii centrale (central bank digital currency/CBDC) dacă autoritățile vor pune în aplicare cele declarate. China lucrează deja din anul 2014 la o versiune digitală a monedei sale naționale (yuanul) și este, de asemenea, înaintea celorlalte țări atunci când vorbin de lansarea unei CBDC la nivel global.

Citește și: Erdogan, în război cu criptomonedele, dar turcii își sfidează „sultanul” și își refugiază banii în acestea

În ultimii doi ani, Banca Poporului din China (banca centrală de la Beijing) a lansat loterii prin care yuanul digital a fost oferit cetățenilor din anumite orașe pentru a fi cheltuiți. Mai recent, banca centrală a Chinei a luat în calcul varianta de a extinde folosința yuanului digital.



Citeste si