Tranzacționarea de criptomonede a explodat în Turcia în timpul crizei financiare care a depreciat la jumătate valoarea lirei în 2021, în timp ce rata inflației a ajuns la 30%, record al ultimelor două decenii (în comparație, în România și alte țări europene, inflația ajunsă la circa 8% e considerată o problemă).

În timp ce cetățenii turci încearcă să evite scăderea economiilor strânse în moneda națională (lira turcească), reinvestind în dolari sau aur, un număr tot mai mare de investitori consideră că achiziționarea cripto-activelor este calea, scrie The Guardian.

Această atitudine a atras furia guvernanților de la Ankara, în mod special președintele Recep Tayyip Erdogan, supranumit „sultanul”, care a declarat că „suntem în război împotriva Bitcoin” și care a inaugurat recent un program prin care își încurajează cetățenii să cumpere înapoi lirele și să-și depună banii în bănci.

Pentru cei care cred în viitorul criptomonedelor, creșterea neîncrederii în soluțiile guvernamentale este dovada că valutele digitale sunt cea mai bună alternativă la liră, în poziția proastă în carea aceasta a ajuns.

Cu toate acestea rămâne neclar dacă criptomonedele asigură cu adevărat oportunitatea îmbogățirii. „Evangheliștii” monedelor digitale, precum fondatorii AltCoin (o companie turcească de tranzacționare cripto), afirmă că riscul ca numeroși investitori amatori să cadă victimele unor șarlatanii sau pur și simplu să-și piardă banii rezultă de fapt din vina fiecăruia.

„Unii oameni se joacă cu tranzacționarea de criptomonede de parcă sunt la pariuri, la jocuri de noroc”, i-a răspuns râzând Shark, unul dintre fondatorii AltCoi, reporterului The Guardian.

Acesta a refuzat să dezvăluie câți bani a câștigat din investițiile în criptomonede, justificându-se prin îngrijorarea că, la aflarea acestor informații, autoritățile publice ar putea să intervină și să impună taxe pe profitul său.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri