Extinderea criptomonedelor fără o reglementare clară este un motiv de îngrijorare şi ar putea afecta modul în care operează piaţa, a avertizat Paolo Savona, şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară din Italia (Consob).

Oficialul italian se alătură astfel liderilor instituţionali care au cerut o reglementare mai strânsă şi au afirmat că în acest moment criptomonedele ar putea facilita activităţile ilegale, cum ar fi spălarea de bani, şi chiar ar putea submina capacitatea băncilor centrale de a desfăşura politica monetară.

"Fără o supervizare adecvată ar putea exista o înrăutăţire a transparenţei pe piaţă, care este baza legalităţii şi alegerea raţională pentru operatorii de pe piaţă", a declarat Paolo Savona la prezentarea raportului anual al Consob, potrivit Agerpres.

Ce activități ilegale pot fi făcute cu criptomonedele

Acesta a explicat că există în circulaţie aproximativ 4.000-5.000 de criptomonede, care nu sunt deloc reglementate.

Dacă adăugăm asta la recenta experienţă a Consob în închiderea a sute de site-uri ilegale în Italia, imaginea este îngrijorătoare", a afirmat Savona, avertizând că aceste criptomonede ar putea facilita activităţile ilegale, cum ar fi spălarea de bani, evaziunea fiscală şi finanţarea terorismului.

"Dacă va dura prea mult până se va veni cu o soluţie la nivel european, Italia va adopta propriile sale măsuri", a declarat şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Săptămâna trecută, Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară (BCBS) a anunţat că băncile trebuie să pună deoparte suficient capital pentru a acoperi integral pierderile în cazul în care deţin bitcoin, o decizie "conservatoare" care ar putea preveni utilizarea pe scară largă a criptomonedei de către marii creditori.

BCBS a propus o dublă abordare în privinţa cerinţelor privind capitalul pentru criptoactivele deţinute de bănci, în prima sa reglementare specifică pentru acest sector nou.

Pe plan global, băncile centrale au avertizat în mod repetat că investitorii în criptomonede trebuie să fie pregătiţi să-şi piardă toţi banii.

Marile economii, inclusiv China şi Statele Unite, au indicat în ultimele săptămâni o abordare mai dură, în timp ce dezvoltă planuri de lansare monedelor digitale bancare centrale (CBDC).

Într-un document consultativ, Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară a indicat faptul că deşi expunerea băncilor la criptoactive este limitată, sporirea continuă a expunerii ar putea majora riscurile la adresa stabilităţii financiare globale din cauza fraudelor, a atacurilor cibernetice şi a spălării de bani, dacă nu sunt introduse cerinţe de capital.

Cât reprezintă criptomonedele la nivel internațional

Valoarea bitcoin şi a altor criptomonede este în prezent de aproximativ 1.600 miliarde de dolari pe plan global, un nivel relativ redus comparativ cu nivelul împrumuturilor, derivatelor şi altor active majore deţinute de bănci.

Pentru criptoactive, Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară a propus două grupuri: unul care include anumite active tradiţionale şi stablecoins (monedele stabile) care sunt reglementate conform actualelor reguli, care se aplică bondurilor, împrumuturilor, depozitelor, acţiunilor sau materiilor prime.

Al doilea grup include cripromonedele, cum ar fi bitcoin, care se vor reglementa conform unui "tratament prudenţial conservativ".

Bitcoin s-a apreciat din nou, ajungând la 40.000 de dolari, după un alt weekend de oscilaţii ale preţului, în urma mesajelor pe Twitter ale şefului Tesla, Elon Musk, care a respins criticile privind influenţa sa pe piaţă şi a declarat că producătorul auto a suspendat plăţile cu bitcoin dar ar putea relua tranzacţiile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri