Tranzacțiile cu criptomonede sunt tot mai populare în România, mai ales că marile case de brokeraj din țara noastră le-au inclus, în ultimii ani, pe listele cu instrumentele financiare disponibile la tranzacționare. România ocupă în prezent locul nouă în lume într-un clasament al țărilor după numărul de ATM-uri cu criptomonede, realizat de platforma de educație Crypto Head. Dar sunt oare, românii, cu adevărat pregătiți pentru o investiție profitabilă în criptomonede? Deși „moda” criptomonedelor este în plină desfășurare, volatilitatea ridicată și potențialul mare de pierderi sunt o adevărată provocare, mai ales pentru investitorii începători. O soluție pentru un control mai bun al volatilității sunt CFD-urile cu suport pe criptomonede, ca alternative la schimburile de monede virtuale care sunt și mai greu de controlat.

Care este diferența dintre Bitcoin și... dolar sau euro

Bitcoin este o formă de monedă digitală, creată și păstrată electronic. Spre deosebire de monedele tradiționale, cum ar fi dolarii sau euro, Bitcoinul nu este tipărit. În schimb, această monedă este produsă de oameni care operează computere în întreaga lume și care susțin sistemul prin validarea tranzacțiilor specifice. Toate tranzacțiile cu Bitcoin sunt înregistrate permanent într-un registru public numit „blockchain” – acest registru este distribuit între toți „minerii” de Bitcoin și „nodes” (noduri) din întreaga lume, vizibil în mod public. Minerii și nodurile validează tranzacțiile și mențin integritatea rețelei.

O altă diferență semnificativă între monedele digitale și banii fizici sunt băncile. Obiectivul unei bănci centrale este stabilizarea monedei sale. Cu toate acestea, nu există o bancă Bitcoin. Acest lucru se datorează faptului că Bitcoin este într-un anumit sens în sine o bancă. Un registru de decontare independent oferă informații despre starea de proprietate a tuturor utilizatorilor săi și istoricul tranzacțiilor dintre aceștia.

În timp ce băncile centrale pot imprima mai mulți bani, Bitcoin are o sumă finită: până în anul 2140 vor exista 21.000.000 de bitcoin în circulație. Așadar, ai putea spune că, la fel ca în cazul aurului, avem resurse limitate de Bitcoin.

În prezent, Bitcoin este considerat de unii oameni ca o potențială alternativă mai ieftină pentru transferul de bani, în special pentru sume mari. Acest lucru se datorează lipsei intermedierii din partea băncilor. Schimburile de monede virtuale, așa numitele Crypto Exchange, nu sunt reglementate de nicio instituție oficială de stat, fapt care sporește riscurile, mai ales în cazul unor atacuri ale haker-ilor asupra rețelelor respective.

Casele de brokeraj, în schimb, sunt platforme care oferă un efect de pârghie pentru tranzacționarea criptomonedelor fără a deține neapărat activele de bază, la fel ca în cazul CFD-urilor pentru stocuri și perechi valutare. În contextul activelor care înregistrează o volatilitate crescută, unul dintre avantajele CFD-urilor este posibilitatea de a investi nu doar atunci când prețul crește, dar și atunci când prețul scade, prin strategia de „vânzare în lipsă” sau short selling.

Ce alte cripto merită atenția noastră

Criptomonedele sunt o revoluție financiară cu multe caracteristici și multe schimbări viitoare. Succesul Bitcoin a condus la dezvoltarea multor criptomonede alternative, adesea numite „altcoins”.

Piața criptomonedelor a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani, iar activele digitale majore precum Bitcoin și Ethereum au devenit unele dintre cele mai populare investiții. Cu toate acestea, pe piața criptografică există mult mai mult decât aceste 2 monede deja familiare. Cel puțin alte 9 criptomonede atrag acum atenția investitorilor, iar procesul de diversficare continuă. Printre acestea se numără Stellar, Dogecoin și Polkadot.

Ce factori afectează prețurile criptomonedelor

Piața criptomonedelor este caracterizată de o volatilitate mult mai mare în comparație cu piețele tradiționale, cauzată de diverși factori, care includ:

  • prețul Bitcoin - acest lucru se datorează faptului că majoritatea covârșitoare a altor criptomonede tind să urmeze Bitcoin, care este, într-un fel, un barometru al întregii piețe. Mai ales, orice mișcare bruscă a prețurilor Bitcoin va avea un efect similar asupra altor criptomonede.

  • situația pe piețele tradiționale - criptomonedele nu funcționează în vid, adesea sunt corelate, într-un fel, cu alte grupuri de active. S-ar putea să existe o situație în care piața bursieră să se aprecieze, în timp ce activele digitale se află sub o presiune puternică de vânzare.

  • gradul de adoptare al criptomonedelor în viața de zi cu zi este în creștere - unele dintre proiecte pot fi, în timp, implementate de alte entități, cum ar fi băncile și utilizate în scopuri practice, astfel cotațiile cripotmonedelor având șanse să crească.

  • reglementări – la început, în general, criptomonedele nu erau reglementate. Cu toate acestea, în timp, activele digitale au început să fie de interes pentru autoritățile de reglementare și băncile centrale. Anunțurile privind introducerea de noi reglementări duc adesea la mișcări bruște ale prețurilor.

Prin urmare, este important să fii la curent cu orice noutăți și știri din piață care ar putea afecta piața monedelor digitale. Când analizezi aceste piețe este de asemenea important să ai acces la prețuri în timp real, ceea ce este posibil numai cu ajutorul unei platforme de tranzacționare performante, precum, spre exemplu, xStation5.

Avantajele tranzacționării de Crypto CFD – cum să faci profit pe scăderi

Ce faci când piața criptomonedelor scade? Știai oare că poți face profit și pe trend-uri în scădere? CFD-urile permit deschiderea așa-numitor poziții de investiții „short”, prin intermediul cărora poți vinde acum ceva ce nu ai, și răscumpăra mai târziu la alt preț, marcând diferența de preț dintre cele două momente. Acest lucru înseamnă că o tranzacție poate fi profitabilă atunci când prețul instrumentului financiar scade.

O poziție short (vânzare în lipsă) este opusul unei poziții long (adică tranzacția clasică de cumpărare), unde o creștere a prețului generează un profit. Pentru o poziție short, dimpotrivă, scăderea prețului generează profit.

Așadar, dacă ești de părere că prețul Bitcoin, de exemplu, o să scadă, atunci poți profita de această evoluție cu ajutorul unui tranzacții short (de vânzare) pe Bitcoin CFD.

Efectul de levier poate fi utilizat cu succes în cazul CFD-urilor cu suport pe criptomonede deoarece, spre deosebire de investițiile tradiționale, acesta permite angajarea, într-o investiție, doar a unei părți a capitalului disponibil. Dimensiunea levierului diferă în funcție de furnizor. Spre exmplu, la XTB levierul pentru Criptomonedele CFD este de 1:2, ceea ce înseamnă că investitorul are nevoie de 50% din valoarea totală a tranzacției pentru a deschide o poziție.

O modalitate foarte bună de a limita riscul de pierdere este reprezentată de operațiunile de hedging, strategie de investiții care vizează limitarea impactului negativ al schimbării prețurilor, de exemplu, la Bitcoin, prin deschiderea unei poziții opuse, de vânzare în lipsă, pe instrumentele derivate. Spre deosebire de majoritatea tehnicilor de investiții, hedging-ul nu presupune obținerea de profit, ci limitarea pierderilor. Practic, hedging-ul îi ajută pe investitori să își înghețe tranzacțiile deja existente pentru a se feri de fluctuațiile nedorite ale pieței.

Cum se investește în criptomonede cu XTB

Una dintre cele mai sigure case de brokeraj care funcționează în România, XTB, nu convertește criptomonede, ci oferă acces la această piață prin CFD-uri, ceea ce înseamnă că nu este necesar să „minezi” criptomonede. Trebuie doar să tranzacționezi, să speculezi cu privire la modificările viitoare ale prețurilor fără a deține un activ subiacent.

Tranzacționarea criptomonedelor prin CFD-uri are, de asemenea, beneficii suplimentare, cum ar fi:

  • costuri de tranzacționare reduse

  • posibilitatea de a investi 7 zile pe săptămână - tranzacționarea începe sâmbătă de la 4:00 și durează până vineri până la 22:00

  • investiție mai mică a capitalului, cu un efect de levier de 1: 2

  • posibilitatea de a deschide poziții Long (ordine de cumpărare) sau poziții Short (ordine de vânzare) în combinație cu utilizarea mecanismului de levier face din aceste tipuri de contracte (CFD) unul dintre cele mai flexibile și populare tipuri de tranzacționare pe piețele financiare.

XTB oferă posibilitatea de a investi în CFD-uri cu suport pe Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, Bitcoincash, adică instrumente ale căror prețuri se bazează pe prețurile actuale ale activelor de bază listate pe principalele burse de criptomonede.

Cel mai simplu mod de a tranzacționa pe piața monedelor digitale este de a utiliza xStation5, care este o platformă completă de tranzacționare și care îți oferă posibilitatea de a investi într-o gamă largă de instrumente financiare. Datorită calculatorului încorporat în fereastra comenzii, poți seta ordine de tip Stop Loss sau Take Profit în conformitate cu ipotezele rezultate din propria strategie de investiții.

Dacă tranzacționarea criptomonedelor prin CFD-uri este prea riscantă pentru tine, poți lua în considerare alte modalități de a profita de o potențială creștere a prețurilor criptomonedelor. Investiția în acțiuni ale companiilor care sunt direct legate de piața criptomonedelor precum Coinbase, Riot Blockchain sau MicroStrategy este un alt mod de a crea un portofoliu diversificat. Deși investițiile în aceste companii pot fi profitabile, acestea nu au același potențial pozitiv ca și investițiile în criptomonede prin CFD-uri.

Disclaimer/ Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 72% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri