Depozitele bancare, investițiile imobiliare și fondurile mutuale sunt preferatele românilor atunci când aceștia decid modul în care să își economisească sau să își investească banii, potrivit unui studiu realizat de Erste Asset Management (Erste AM), cel mai mare administrator de fonduri din România, în colaborare cu firma de cercetare D&D Research.

Studiul a fost realizat în perioada decembrie 2021 – aprilie 2022 pe un eșantion de 2.116 persoane, reprezentativ pentru mediul urban, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani. Scopul studiului a fost acela de a cunoaște și înțelege evoluția percepțiilor și atitudinilor privind economisirea și investițiile, ținând cont de actualul context geopolitic, dar și de temerile privind inflația la nivel mondial. Direcțiile pe cale le iau românii cu privire la surplusul lor financiar sunt comparate cu rezultatele studiului realizat în 2018.

Unde își țin românii banii?

53,7% dintre respondenți au spus că și-ar securizeaza banii într-un cont bancar. Pe locul doi se află investițiile în imobiliare și terenuri (40,2%). Mai exact, cu surplusul de bani pe care îl au la dispoziție, 22,8% dintre românii ar plăti rata la un credit imobiliar, iar 17,4% ar plăti rata la un credit luat pentru a investi într-un teren. Pe locul al treilea în topul preferințelor se află fondurile de investiții, cu un procent de 25,6%. La coada clasamentului, cei mai puțini români, 7,4%, ar investi în obiecte de artă.

Sursă: Erste Asset Management

Cum s-au schimbat preferințele investiționale după o pandemie și un război

Preferințele românilor legate de protejarea banilor s-au schimbat în urma pandemiei și a războiului.

„Prin comparație cu ediția precedentă a studiului, un număr semnificativ mai mare dintre români au adoptat comportamente de tip investițional, de a-și «ține banii în mișcare» sau «de a pune banii la muncă»”, a declarat Dan Petre, coordonatorul studiului realizat de D&D Research.

Chiar dacă imobiliare rămân în topul preferințelor românilor când vine vorba de investiții, interesul către acest domeniu a înregistrat o scădere (-25%) față de rezultatele unui studiu similar realizat de Erste AM în 2018, când investițiile imobiliare erau preferate de 63,6% dintre respondenți.

„Interesul pentru investițiile în proprietăți imobiliare a scăzut și din cauza creșterii gradului de educație financiară și a nevoii de diversificare a românilor. De asemenea, mulți au trecut de la imobiliare la alte plasamente financiare încercând să arate că au devenit mai sofisticați la capitolul investiții, fiind practic vorba de creșterea imaginii de sine”, menționează Dan Petre.

Românii sunt foarte fascinați de soluții rapide. Criptomonedele sunt acele scurtături pe care le aleg cei care își doresc un profit extraordinar la care pot avea acces rapid

Dan Petre, D&D Research

O migrare a fost observată și către investițiile în criptomonede, aproximativ 15% dintre participanții la studiu afirmând în prezent că le-ar alege ca soluție de plasare a banilor.

„Românii sunt foarte fascinați de soluții rapide. Tocmai de aceea, ei caută scurtături și sunt mai puțin interesați de soluțiile pe termen lung. Criptomonedele sunt acele scurtături pe care le aleg românii care își doresc un profit extraordinar la care poți avea acces rapid”, adaugă Dan Petre.

Românii și educația financiară

Românii au început să fie mai interesați de educația financiară: „A crescut considerabil nivelului de educație financiară în rândul anumitor segmente de populație”, spune Dan Petre.

Față de 2018, se constată un grad de cunoaștere mai mare în ceea ce privește diferențele dintre produsele de economisire și fondurile de investiții, aproape jumătate dintre respondenți considerând că fondurile de investiții răspund nevoilor de protecție financiară pe termen lung (50%) și menținerii stabilității traiului zilnic (47%).

„Le recomand românilor să-și construiască viitorul financiar ca pe o casă: fundația să fie reprezentată de un fond de siguranță cu plasamente în depozite bancare, titluri de stat și instrumente financiare sigure; zidurile să fie reprezentate de investiții pe termen lung precum fondurile mutuale; iar acoperișul poate să fie compus din instrumente speculative precum criptomonedele”, a declarat Horia Braun Erdei (foto main), CEO Erste Management.

Sursă: Erste Asset Management

În cine au românii încredere legat de sfaturile financiare?

Datele din studiu arată că 38% respondenți nu se informează deloc despre fondurile de investiții. Atunci când aleg să se informeze 34% apelează la consultanți financiari, iar 29% merg pe mâna prietenilor și cunoștințelor.

Riscurile financiare pe care și le asumă românii

Studiul Erste Asset Management arată că 1 din 2 respondenți percep riscuri financiare mai mari datorate noului context geopolitic și economic. Aceste riscuri resimțite au determinat doar o ușoară creștere pe componenta de economisire prin păstrarea banilor într-un cont (44,2%, în creștere cu 3% față de 2018) sau în numerar, acasă (30%, în creștere cu 1%), în timp ce produsele de investiții sunt din ce în ce mai apreciate atunci când vine vorba de menținerea stabilității financiare.


Sursă: Erste Asset Management

Sursa foto: Erste Asset Management

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri