Salariile vor crește până la finalul anului 2022, dar analiștii nu cad de acord dacă aceste măriri de venituri vor fi mai mici decât inflația record (10,2%) sau dacă o vor depăși. Perioada aceasta aparține angajaților și revendicărilor lor, pentru că este creștere economică, afirmă Dragoș Cabat, analist CFA România.

Perioadele de criză economică, în care sunt restrânse echipele de lucru și concedierile sunt un lucru de care se tem toți angajații, aparțin angajatorilor. În schimb, perioadele cu creștere economică aparțin angajaților, iar aceasta este o astfel de perioadă, spune economistul.

„Angajatorii nu vor să crească salariile pe măsura inflației, pe când angajații vor încerca să obțină venituri care să țină pasul cu scumpirile”, a declarat Cabat pentru wall-street.ro.

Asta nu înseamnă că toți angajații din România vor obține salariile pe care le doresc sau pe care le așteaptă, dar nici că vom avea o mișcare vizibilă în sus sau în jos pe fondul unor demisii generalizate, spune Cabat.

Un studiu recent al EY a arătat o schimbare majoră pe piața muncii, 43% dintre respondenți se declarându-se dispuși să renunțe în următoarele 12 luni la locul de muncă actual.

Această schimbare pornește, între altele, de la dorința angajaților de a obține un salariu mai mare, dar și oportunități de carieră mai bune, precum locurile de muncă care oferă flexibilitate, mai spune studiul.

În ultima perioadă salariile au crescut peste inflație, dar decalajul nu se va menține

Pe de altă parte, în acest moment asistăm la o creștere a salariilor încă de cu rata inflației, cel puțin în ultimele luni, a afirmat Ciprian Dascălu, Economist-șef al BCR, pentru wall-street.ro.

Acesta se referă la salariul mediu, care a fost, în luna aprilie, cu 10,6% mai mari decât salariul mediu din România din aprilie 2021, în vreme ce inflația este încă sub acest nivel, deși a ajuns la un record al ultimelor decenii (10,2%) în aprilie.

Cu toate acestea, economistul BCR estimează că, până la finalul anului, creșterile salariale nu își vor menține poziția în relație cu inflația.

„Ne așteptăm la o creștere medie a salariului în economie care să fie inferioară mediei ratei inflației, undeva cu 3%, deci să vedem o creștere reală de salarii negativă pe parcursul întregului an”, a declarat Dascălu într-un interviu Wall-Street.ro

Ultimele estimări ale Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză

Pe de altă parte, pentru anul 2022, câştigul salarial mediu brut este estimat să crească cu 9,7%, până la un nivel de 6120 lei, potrivit estimării de primăvară a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP).

Nivelul estimat al creșterii prețurilor a crescut față de prognozelor anterioare ale CNSP, la un nivel de 9,7% față de 9,5% pentru sfârșitul anului și 10,1% față de 9,9% ca medie anuală. Așadar, Comisia este mai optimistă în ce privește relația creșteri salariale – inflație, estimând că salariile vor rămâne cu doar 0,2% în urmă față de media inflației anuale.

Anul 2022 va fi de asemenea martor al unei creșteri cu 0,7% a populației prezente în piața muncii, iar în cadrul acesteia, numărul de salariaţi se va majora cu 1,6%, mai prognozează CNSP.

Rata şomajului va continua să scadă în anul curent, ajungând la 5,4%. Este estimat ca la orizontul de prognoză rata şomajului să ajungă la 4,6%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri