26 Mai 2022

Analiștii CFA își păstrează pesimismul privind economia. Unde estimează că vor ajunge leul și inflația



Peste 82% dintre analiștii anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0048 lei pentru un euro în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0584 lei pentru un euro.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a rămas constant, la valoarea de 40,9 puncte. Această situație s-a datorat evoluției divergente ale celor două componente ale indicatorului. Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 8,43%, în condițiile în care răspunsurile au fost oferite anterior publicării raportului trimestrial asupra inflației.

Citește și: Ce spune Mugur Isărescu despre isteria prețurilor și cum va continua BNR lupta cu inflația

Este de remarcat reducerea, în continuare, a ponderii respondenților care cred că prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orașe vor crește în următoarele 12 luni (13,0%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanților care consideră că prețul va scădea (47,8%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020).

În același timp, 73,9% dintre participanții la sondaj consideră prețurile proprietăților rezidențiale din principalele orașe că fiind supraevaluate. Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipațiilor a crescut la 6,9%. Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2022 s-a redus la 2,3%.

„Pe fondul aversiunii la risc declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, precum și a inflației ridicate, componentă de anticipații a indicatorului de încredere macroeconomică al Asociației CFA România și-a continuat scăderea și în luna aprilie. De asemenea, anticipatiile inflaționiste au continuat să crească, rată prognozată a inflației atingând un maxim istoric al sondajului. În ceea ce privește evoluția ratelor de dobânda, participanții la sondaj anticipează majorări suplimentare a ratei de dobânda de către Banca Națională în următoarele 12 luni”, a declarat Adrian Codirlasu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România.



Citeste si