În toată problema inflației, care este un șoc și o situație dificilă pentru români, există și factorul încrederii în economie care poate contribui la destabilizarea prețurilor. "Zvonurile pot fi amplificate rapid și pot produce mult rău cetățenilor, așa că nevoia de calm este foarte importantă", a afirmat Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, la prezentarea raportului băncii centrale privind inflația, care a răsturnat din nou calculele, ajungând la 13,8%.

Mugur Isărescu spune că ar trebui să ne așteptăm la un maxim al inflației care să atingă 15%, fiind păstrată, în prognoză, luna iunie a anului 2022 pentru acest vârf, după care inflația va începe să scadă, dar într-un ritm lent, pentru a avea o nouă creștere în aprilie 2023, când va expira schema actuală de plafonări la energie.

În întregul calcul privind inflația, Isărescu atrage atenția, dincolo de problema gravă - și cea mai importantă - a scumpirilor energetice, la situația încrederii în economie a populației, care poate fi afectată de zvonuri și care poate genera o panică dăunătoare și cu efect uneori direct asupra creșterii prețurilor.

„Canalul încrederii este important și l-am văzut cum funcționează. Populația este tensionată și este de ajuns o știre sau o prezentare mai în negru a situației și lucrurile se ambalează până la grotesc”, a declarat Mugur Isărescu.

Acesta a făcut referire la panica generată săptămânile trecute în legătură cu uleiul comestibil și cu combustibilii, care i-a determinat pe unii români să cumpere cantități foarte mari și la prețuri dezavantajoase.

Același lucru sa întâmplat, tot la scurt timp după debutul invadării Ucrainei de către Rusia, și în legătură cu îngrijorarea că nu se vor mai găsi euro pe piață.

Nici că poți să le spui celor care au cumpărat fizic euro la 5,3 lei că au greșit. A fost decizia lor, dar peste 2-3 săptămâni puteau să îl cumpere la sub 5 lei. Asta a fost panica.

Mugur Isărescu, Guvernator BNR

Citește și: Isărescu: S-a spus că să se mai reducă din taxe. Păi de unde, tată?

Cum trebuie contracarată panica: Am trimis o mașină de bani

Economia României are nevoie de calm, pentru că agitația este ceva caracteristic perioadelor de criză. „Scandalul” anticipațiilor și toate exagerările sunt specifice perioadelor de criză și nu fac bine.

Panica trebuie contracarată cu metode care nu presupun critici sau reproșuri la adresa celor care au greșit, grăbindu-se să facă achiziții la suprapreț, pentru că acestea ar putea agrava fenomenul, explică Isărescu

„În 1993 sau 1994, la Banca Agricolă se iscase o situație similară de panică. L-am chemat pe cel de la tezaur și i-am spus să trimită o mașină de bani și i-am zis directorului băncii să pună bani până nu se mai văd casierii, să vadă lumea că sunt bani. Problema s-a liniștit până seara”, a povestit guvernatorul băncii centrale.

Cum va continua BNR lupta cu inflația: încercăm să micșorăm cererea prin dobânzi

BNR va continua creșterea dobânzilor prin politica monetară, însă efortul băncii centrale va fi simultan și de a proteja economia prin a nu descuraja în întregime creditarea, pentru că țara are nevoie de investiții.

În politica monetară nu există alb sau negru, nu există că oprim inflația doar cu costul recesiunii, încercăm un dozaj cât mai bun, nu vrem să punem o frână bruscă.

Mugur Isărescu, Guvernator BNR

La ultima ședință a Consiliului de Administrație, BNR a majorat dobânda cheie cu 75 puncte de bază, la 3,75%, peste așteptările analiștilor din piață (potrivit sondajului Bloomberg) de 3,50%, însă sub estimarea economiștilor BCR, de 1%.

Aceasta a fost cea mai agresivă mutare de politică monetară făcută de banca centrală în ultimii ani, în luptă cu inflația care a atins recordul ultimelor două decenii.

Referitor la schimbarea ROBOR cu IRCC, guvernatorul BNR s-a exprimat cu o anumită rezervă, arătând că există posibilitatea ca IRCC să ajungă deasupra ROBOR și să rămână acolo.

În termeni similari privind rocada ROBOR-IRCC se exprimase și Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor, într-un interviu exclusiv pentru wall-street.ro.

Leul a rămas, în toată perioada, cea mai stabilă monedă din regiune

Pe ansamblul primului trimestru din 2022, leul și-a menținut practic neschimbată valoarea în raport cu euro în termeni nominali și s-a apreciat cu 4,0% în termeni reali. Față de dolarul SUA, acesta s-a depreciat cu 2,5% în termeni nominali și s-a apreciat cu 1,4% în termeni reali, în condițiile în care valoarea monedei americane a crescut în raport cu euro, potrivit raportului BNR privind inflația.

Cum explică BNR „șocul” ultimelor scumpiri: Războiul și energia

Ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, incertitudinea privind evoluția economică viitoare a partenerilor comerciali a crescut semnificativ. Nivelul încrederii a cunoscut o deteriorare majoră. De asemenea, a avut loc o creștere a prețurilor gazelor naturale, petrolului, cărbunelui și a materiilor prime agroalimentare, arată raportul BNR.

În cazul României, relațiile comerciale și financiare directe cu Rusia și Ucraina sunt relativ reduse ca magnitudine. Cu toate astea, efectele indirecte ale invaziei, precum cele propagate prin intermediul prețurilor globale ale materiilor prime (energetice, agroalimentare), al încrederii sau al activității economice a partenerilor comerciali, ar putea fi de amploare, depinzând și de evoluția viitoare a conflictului militar, mai arată raportul.

Un factor major de incertitudine este reprezentat de amploarea și persistența efectelor directe și indirecte ale sancțiunilor impuse Rusiei asupra economiilor UE, având în vedere legăturile comerciale și financiare, inclusiv dependența ridicată, pe ansamblu, a statelor UE de gazul și petrolul rusesc, respectiv prezența consistentă a unor bănci europene în Rusia.

Se întrevăd, de asemenea, presiuni suplimentare asupra pozițiilor fiscale ale statelor europene, în contextul cheltuielilor sporite pentru atenuarea impactului creșterii prețurilor la energie asupra consumatorilor, pentru necesitățile umanitare privind sprijinul acordat refugiaților și al celor pentru apărare.

Un element suplimentar de incertitudine, deși relevanța acestuia a fost semnificativ diminuată, este reprezentat de o posibilă recrudescență a pandemiei, a mai spus BNR.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri