Schimbarea indicatorului ROBOR cu IRCC nu se potrivește fiecărui client de bancă a cărui rată a crescut în urma creșterii dobânzilor de către BNR și chiar le-ar putea dăuna unora, potrivit lui Florin Dănescu, Președinte executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB). Acesta afirmă că fiecare client aflat în dificultate în urma ultimelor evoluții trebuie să discute cu propria bancă, să își prezinte problema și să ia o decizie bine chibzuită.

În luptă cu inflația puternică (10,2%) care a rupt recordurile ultimelor decenii, BNR a fost nevoită să crească ferm politica monetară la ultimele două ședințe, ducând dobânda la 3%, iar aceste mutări vor continua, potrivit estimărilor.

Unul dintre efectele acestor măsuri ale BNR este scumpirea creditelor și implicit a ratelor lunare pentru românii care au împrumuturi mai vechi sau mai noi de la bănci. Ca urmare, românii au început să caute soluții prin care să își amelioreze situația combinației dificile inflație majoră-rate mai scumpe.

Schimbarea ROBOR cu IRCC poate fi un sfat superficial

În ce privește rocada indicatorilor ROBOR cu IRCC, folosiți în calcularea creditelor cu dobânzi variabile, bancherul nu consideră că este cea mai bună idee, chiar dacă nivelul actual al ROBOR (5,2%) este semnificativ peste IRCC (1,86%).

„O să fiu foarte direct, deși nu obișnuiesc să mă pronunț în acest fel. Sfatul schimbării ROBOR cu IRCC nu se potrivește tuturor. În al doilea rând, cred că este un sfat relativ superficial”, a declarat Florin Dănescu într-un interviu pentru wall-street.ro.

Analistul financiar Andrei Perianu a prezentat deja la wall-street.ro ajutorul limitat pe care înlocuirea unui indicator cu celălalt o poate oferi clienților cu credite la bănci. Dănescu este chiar mai sceptic și îndeamnă la prudență înainte de o decizie ca aceasta.

„Ar trebui să ne aducem aminte ce sunt IRCC și ROBOR. Ambii indicatori sunt o reflectare a dobânzilor la care se împrumută băncile, doar că în ce privesc creditele, IRCC-ul este devansat de ROBOR cu șase luni”, a spus Florin Dănescu.

Dănescu îi îndeamnă pe clienții care au credite afectate de creșterea dobânzilor să nu considere cineva că de fapt va exista mereu decalajul de acum dintre ROBOR și IRCC. Va veni și o perioadă în care curba aceasta a ROBOR-ului va fi ajunsă din urmă de cea a IRCC, asigură acesta.

Va veni o perioadă când IRCC va fi mai sus. Ce vor face clienții cu credite atunci?

Președintele ARB afirmă că încă este imatur să tragem linie, având în vedere ce se întâmplă cu piața și că românii cu credite trebuie să își calculeze bine deciziile, pentru că o mutare precum schimbarea ROBOR cu IRCC nu mai poate fi dată înapoi. Românii care trec la IRCC vor rămâne cu acest indicator până la încheierea rambursării creditului.

Eu dacă aș avea un credit acum - ceea ce se și întâmplă - m-aș gândi că este prematur să trag o concluzie.

Florin Dănescu, Președinte Executiv ARB

În linii mari, afară de întârzierea de șase luni care se face simțită de IRCC la scumpirea ratelor lunare, ambii indicatori reflectă asemănător piața împrumuturilor dintre bănci. Cu toate acestea, formulele de calcul ale celor doi indicatori prezintă mici diferențe din care rezoltă o stabilitate mai mică în cazul IRCC.

„Diferă și formula de calcul a valorii acestor doi indicatori, dincolo de factorul decalajului de timp, dar dobânzile cam tot acolo ajung, piața este reflectată aproape la fel, ba IRCC-ul are chiar și elemente suplimentare de volatilitate”, a declarat Dănescu.

În contextul în care ROBOR-ul își va atinge maximul într-un an-doi sau în mai puțin de un an, vom constata că IRCC este deasupra sa. Atunci ce vom spune?

Florin Dănescu, Președinte Executiv ARB

Așadar, această decizie „are două fețe”, cel mai bine este ca fiecare client să aibă încredere în bancă și să întrebe cum se potrivește această soluție cu situația sa particulară, sfătuiește bancherul.

Citește și: Ce soluții le dau băncile românilor pentru a face față ratelor lunare tot mai mari

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri