Românii care nu mai fac față ratei lunare din cauza scumpirii creditelor de către BNR au la dispoziție câteva soluții prin care se pot elibera, într-o anumită măsură, de această povară. Acestea diferă de la bancă la bancă și deseori de la client la client, iar între cele mai folosite variante sunt o pauză de câteva luni la plată sau modificarea creditului (restructurare).

Scumpirea creditelor de către Banca Națională, care a înăsprit politica monetară în lupta cu inflația majoră a ultimelor luni, este o povară pentru mulți români, mai ales că analiștii prevăd că BNR va continua acest trend.

Înăsprirea politicii monetare are efectul de a dubla dificultatea pentru aceia care au de plătit rata lunară la bancă, în contextul în care românii erau deja apăsați de scumpiri la majoritatea produselor și serviciilor din coșul lunar de consum.

Scumpirea creditelor îi afectează pe românii care au credite cu dobândă variabilă, pentru că cei doi indicatori folosiți pentru calcularea acestei dobânzi, ROBOR și IRCC, sunt influențați direct de politica monetară a BNR. Acest tip de credit este printre cele mai folosite în țara noastră.

Amânarea creditelor - o pauză de câteva luni de la plată

Una dintre soluțiile cele mai rapide au varianta de a amâna plătirea ratei pentru o anumită perioadă, de regulă de trei luni.

Băncile din țara noastră au devenit mai conștiente de necesitatea oferirii unor soluții odată cu problema creditelor luate de în franci elvețieni (CHF) din deceniul trecut, care a crescut foarte mult cheltuielile multor români pentru rata lunară, după o apreciere majoră a francului elvețian față de leu.

„Oferim soluții clienților aflați în dificultate financiară, indiferent de cauză. După cum știm, au tot fost situații de la creșterea cursului CHF/RON până la perioada pandemiei; așadar avem o prevedere încă din 2010 care dă posibilitatea clientului să opteze să nu plătească rata la credit pentru o perioadă de maximum trei luni”, a răspuns Mihai Rauța, director Retail Risc al Raiffeisen Bank, pentru wall-street.ro.

Această perioadă poate să varieze, de la bancă la bancă. BCR oferă, spre exemplu, posibilitatea prelungirii „pauzei” de trei luni de la plata creditului cu alte trei luni.

Deși nu pare o soluție optimă, fiindcă în scurt timp va trebui să se întoarcă la plata lunară, o astfel de pauză poate fi totuși „gura de aer” de care are nevoie un client pentru a scăpa de presiune și a putea să gândească la calm pe termen mai lung.

Citește și: Expert financiar: Ce ar avea de câștigat românii cu credite dacă fac rocada ROBOR-IRCC

Restructurarea creditului - cum îl poate ajuta pe client

Clienții cu credite care pot dovedi că, din cauze obiective, precum scăderea veniturilor, au mari dificultăți să plătească ratele lunare la credit pot recurge și la restructurarea creditului.

Restructurarea presupune modificarea unor condiții ale rambursării creditului și poate să însemne diminuarea ratei lunare pentru o anumită perioadă, prin micșorarea dobânzii sau prin alte proceduri stabilite de bancă.

Prin restructurare se poate obține și prelungirea duratei de rambursare a creditului, care va însemna automat diminuarea ratei lunare față de rata inițială. În acest caz, costurile la finalul creditului vor fi mai mari, având în vedere că persoana îndatorată va avea de plătit dobândă băncii pe o perioadă mai îndelungată.

„Avem și soluții de restructurare a creditului. Aceasta este soluția la care poate apela un client aflat în dificultăți la plată, solicitare în care clientul menționează problema cu care se confruntă”, potrivit lui Rauța.

În altă ordine de idei, BCR are între soluțiile sale de restructurare a creditului diminuarea ratei lunare pe o perioadă de maximum 24 de luni. Diminuarea se poate face până la 30% din valoarea curentă a ratei creditului supus restructurării, în funcție de situația fiecărui client.

Felul în care se restructurează un credit este diferit de la bancă la bancă, așa cum variază condițiile pentru orice alt serviciu bancar (precum dobânzile la depozite, dobânzile la credite, comisioanele de administrare, de depunere și de retragere), așa că anumiți clienți ar putea să fie mai avantajați cu variantele de restructurare.

Schimbarea scadenței și conversia în lei

Pentru românii care nu pot să își plătească rata la bancă fiindcă scadența lunară îi vine înaintea încasării veniturilor (salariu, pensie etc.), anumite bănci le permit clienților să își schimbe data scadenței (data la care trebuie plătit lunar creditul) pentru ca aceștia să poată dispune de bani în ziua-limită pentru plată.

Mai sunt și alte metode care pot ajută clientul, în funcție de situația specifică: schimbarea datei scadenței, conversia în lei pentru creditul deținut etc.

Mihai Rauța, director Retail Risc, Raiffeisen Bank

Pe de altă parte, conversia în lei a creditului este de ajutor pentru clienții care suferă de pe urma deprecierii monedei naționale în fața celorlalte monede, dacă creditul a fost luat în monedă străină (euro, franc elvețian etc.). Acest lucru este important pentru că majoritatea românilor sunt plătiți în lei.

În această direcție, leul, mai slab decât valutele, este vulnerabil la deprecieri, ceea ce se simte automat în rata lunară atunci când există fluctuații mari între leu și moneda străină în care a fost luat creditul.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri