Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci din România a semnat contractul colectiv de muncă de la nivelul sectorului bancar prin care s-a stabilit că salariul minim garantat angajaților din industria bancară va fi de 4.100 de lei brut din mai 2024, urmând să crească, ulterior, la 4.500 de lei.

Pentru prima dată toți salariații din sistemul bancar vor avea garantat un salariu minim, mai mare decât cel minim pe economie și un pachet de plăți compensatorii în caz de concediere pentru motive neimputabile lor, cu mențiunea că aplicarea la nivelul întregului sector se va face după avizarea de către Consiliul Tripartit și aprobarea de către Guvern.

Angajații din bănci vor putea să primească până la 6 salarii compensatorii în cazul concedireilor

Contractul prevede salarii compensatorii în cazul concedierilor ca urmare a restructurărilor, potrivit vechimii în companie, după cum urmează:

– între 1 an și 3 ani vechime – un salariu de bază brut;
– între 3 ani și 5 ani vechime – 2 salarii de bază brute;
– între 5 ani și 10 ani vechime – 3 salarii de bază brute;
– între 10 ani și 15 ani vechime – 5 salarii de bază brute;
– peste 15 ani vechime – 6 salarii de bază brute.

„Semnarea acestui contract reprezintă un pas important pentru dialogul social din sectorul bancar și pentru comunitatea sa de lucrători. Asta cu atât mai mult cu cât traversăm o perioadă de fuziuni și achiziții în piața bancară din România, totul pe fondul unei tendințe mondiale de digitalizare și automatizare a domeniului bancar, care poate afecta un număr semnificativ de locuri de muncă. De aceea, am insistat ca pachetul de salarii compensatorii să ajungă până la 6 salarii, în funcție de vechimea în bancă a angajatului. Implementarea eficientă a prevederilor contractului în toate băncile din România va fi un mare pas înainte pentru stabilirea unor standarde minime garantate pentru angajații sectorului, acesta fiind unul din angajamentele principale asumate de Federația noastră. Mai mult decât atât, acest Contract Colectiv are o importanță națională. La intrarea sa în vigoare la nivelul întregului sector de activitate, va deveni primul Contract Colectiv aplicabil sectorial din mediul economic privat”, a transmis Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci din România.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri