Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6,05%, de la 6,06%, conform datelor BNR. Totodată, IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor) a scăzut la 5,90% pe an, de la 5,97% pe an.

Valoarea IRCC aplicabilă începând cu 01.04.2024 (adică pentru perioada aprilie-iunie 2024) este calculată în funcție de cotațiile zilnice din ultimul trimestru al anului 2023, respectiv lunile octombrie, noiembrie și decembrie 2023.

Asociaţia CFA România, organizaţia profesioniştilor în investiţii, preconizează că rata ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile la creditele variabile, contractate înainte de 2019, ar trebui să ajungă, într-un orizont de 12 luni, la nivelul de 5,44%. Valoarea actuală a indicelui este de 6,05%.

Scăderea IRCC în cifre: ratele scad cu 20 de lei

Pentru un credit în valoarea de 80.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară va scădea cu doar 20 de lei, conform unui calcul efectuat de AVBS Credit, pentru wall-street.ro.

Exemplu de calcul:

  • credit de 80.000 euro (aproximativ 400.000 lei)
  • perioada de 30 ani
  • dobânda actuală: 2,4% marja fixă a băncii + IRCC actual 5,97% = dobanda 8,37%
  • rată lunară actuală: 3.039 lei
  • dobanda de la 01.04 formată din 2,4% marja fixa a băncii + IRCC 5,90% = dobânda 8,3%
  • rată lunară după scăderea IRCC: 3.019 lei
  • Total scădere: 20 de lei

Ce soluții au românii: Dobânda fixă este unealta indicată până scade IRCC și ROBOR

Creditele ipotecare cu dobândă fixă sunt opțiunea recomandată în perioada actuală de specialiști, având în vedere că indicii care intră în componența dobânzilor variabile (ROBOR și IRCC), au încă valori ridicate. Iată care sunt cele mai bune oferte bancare de pe piața românească.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri