Ratele la creditele cu dobândă variabilă în lei vor scădea începând de la 1 aprilie, atunci când indicele IRCC va ajunge la valoarea de 5,9%. Scăderea este una insignifiantă, având în vedere că în primul trimestru din an indicele a avut valoare de 5,97%. Pentru un credit în valoarea de 80.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară va scădea cu doar 20 de lei, conform unui calcul efectuat de AVBS Credit, pentru wall-street.ro.

Valoarea IRCC aplicabilă începând cu 01.04.2024 (adică pentru perioada aprilie-iunie 2024) este calculată în funcție de cotațiile zilnice din ultimul trimestru al anului 2023, respectiv lunile octombrie, noiembrie și decembrie 2023. Astfel, noua cotatie a IRCC va fi de aproximativ 5,9%, o scadere insignifianta de la actualul 5,97%.

Scad dobânzile: Românii vor plăti cu 20 de lei mai puțin la credit

Exemplu de calcul:

  • credit de 80.000 euro (aproximativ 400.000 lei)
  • perioada de 30 ani
  • dobânda actuală: 2,4% marja fixă a băncii + IRCC actual 5,97% = dobanda 8,37%
  • rată lunară actuală: 3.039 lei
  • dobanda de la 01.04 formată din 2,4% marja fixa a băncii + IRCC 5,90% = dobânda 8,3%
  • rată lunară după scăderea IRCC: 3.019 lei

Total scădere: 20 de lei

Scad dobânzile: Dobânda fixă este cea mai bună variantă această perioadă

În trimestrele precedente am observat o creștere solidă a IRCC, iar scăderea indicelui rămâne încă una timidă. În momentul de față, cel mai avantajos împrumut pentru achiziția unei locuințe este format dintr-o dobândă fixă în primii 3-4 ani, urmat de o dobândă variabilă. Aceasta este recomandarea lui Valentin Anghel, broker de creditare la AVBS Credit, care spune că pe parcursul celor 4 ani de dobândă fixă, IRCC-ul va avea timp să scadă.

„Cotația IRCC pentru perioada iulie septembrie 2024 va fi calculată în funcție de cotațiile zilnice din perioada ianuarie-martie 2024 și va fi de aproximativ 5,85%. Un calcul exact putem să facem după finalizarea lunii martie 2024. După cum observam, scădearea IRCC nu este simțitoare și ratele nu vor scădea cu mult, motiv pentru care, în momentul de față, și nici în urmatoarele luni, dobânda variabilă nu este o opțiune rentabilă. Creditele ipotecare cu dobândă fixă sunt în continuare cea mai bună obțiune pentru românii care doresc achiziționarea unui imobil sau refinanțarea creditului ipotecar existent”, a declarat Valentin Anghel.

Vezi în ACEST ARTICOL care sunt pașii de urmat pentru refinanțarea creditului ipotecar.

Vezi în ACEST ARTICOL care sunt ofertele de credit ipotecar cu dobândă fixă oferite de băncile din România.

Instituțiile bancare au încetat să mai aștepte scăderea IRCC, așa că au recurs la conceperea unor oferte pe dobânzi fixe prin intermediul cărora să mențină în continuare un flux normal de creditare.

„În acest moment cea mai bună dobândă fixă este de aproximativ 5,8%. Totodată IRCC-ul are o valoare de 5,97%, asta pe lângă marja fixă a băncii (cuprinsă între 2% și 3%), ajungând la o rată de 9%. Imaginați-vă cât de mult ar trebui să scadă e IRCC-ul pentru ca un credit cu dobândă varibilă să fie mai convenabil decât unul cu dobândă fixă”, a explicat Valentin Anghel.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri