Ratele la creditele cu dobândă variabilă în lei vor scădea de la începutul lunii iulie, în urma reducerii indicelui IRCC. Cu toate că scăderea ratelor este așteptată cu nerăbdare de către români, economiștii sunt încă rezervați în ceea ce privește traiectoria dobânzilor în următoarea perioadă. Ionuț Dumitru, economistul șef Raiffeisen Bank, spune că nu se poate băga mâna în foc în ceea ce privește scăderea ratelor la credite.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), scade începând cu 1 iulie la o valoare estimată de 5,93% - 5,94%, anunțul oficial urmând să fie făcut de BNR în următoarele ore. Această scădere, de la valoare de 5,98%, cu toate că pare nesemnificativă, marchează prima reducere a acestui indice după mai bine de 7 trimestre, conform arhivei BNR.

Cu toate că evoluția inflației aduce o undă de optimism pe piețele financiare, viitoarele rate bancare depind de mai mulți factori, conform lui Ionuț Dumitru. Această decizie depinde în mare măsură de nivelul de lichiditate din piața monetară care, în momentul de față, se plasează undeva între 25 și 30 de miliarde de lei, spune economistul.

„Evoluția IRCC, fără îndoială, va fi rezultatul poziției de lichiditate din piața monetară în trimestrele următoare. Dacă lichiditatea va rămâne amplă, așa cum este în momentul de față, pe măsură ce scade și inflația, e posibil ca IRCC-ul să mai scadă. Cu toate acestea, nu avem nicio garanție în sensul acesta. Avem încă o incertitudine destul de mare cu privire la reducerea inflației și mai ales la țintirea ratei BNR (n.red: 2,5%)”, a declarat Ionuț Dumitru.

Înainte de creșterea IRCC de la 1 iulie, dobânda unui credit ipotecar cu dobândă variabilă, întins pe o perioadă de 30 de ani, avea o valoare de aporoximativ 8,48% (fiind suma dintre marja fixă + IRCC). Cu un an in urma, aceasta avea o valoare de aproximativ 5%.

Dacă dobânzile scad, mai este dobânda fixă o variantă?

Creditele cu dobândă fixă presupun că debitorul va trebui să plătească lunar aceeași sumă din banii pe care îi datorează băncii, deoarece dobânda se stabilește în momentul semnării contractului de credit și nu poate fi modificată pe toată perioada finanțării. Acest tip de plată este, în general, varianta recomandată de economiști în perioadele de volatilitate a pieței. Cu toate acestea, economistul șef Raiffeisen Bank spune că, ținând cont că dobânzile par că au ajuns la finalul ciclului de creștere, nu mai poate spune că dobânda fixă este cel mai bun sfat pentru creditul tău.

„Dacă e bine sau nu să ai în momentul de față o rată fixă: un răspuns complicat. Datele pe care le avem în momentul arată că dobânzile sunt destul de mari și probabil am depășit maximul. Cu toate acestea, nu știm dacă dobânzile intră pe o traiectorie de scădere rapidă sau nu în trimestrele următoare sau în anii următori”, spune Ionuț Dumitru.

Pentru românii care se gândesc să își achiziționeze o casă în viitorul apropiat, specialiștii recomandă să nu ne grăbim să aplicăm încă pentru un credit ipotecar.

„Deși se pare că valoarea IRCC a ajuns la plafonul de sus, și nu ar trebui să ne așteptăm la creșteri majore a acestuia, în următoarea perioadă românii ar trebui să fie atenți la bugetul lor, la creditele pe care deja le au și la cele pe care intenționează să le acceseze”, a declarat Ion Soltinschi, consultant în cadrul platformei online de comparare a produselor bancare Mr. Finance.

De ce românii nu au fost salvați de IRCC

IRCC sau Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor a fost gândit de către Guvernul României ca o soluție pentru ROBOR-ul ce tot creștea de la o lună la alta spre finele anului 2018. Începând cu luna mai a anului 2019, IRCC este utilizat drept indice de referință pentru calcularea creditelor de consum.

În acest mod, toate creditele cu dobândă variabilă în lei luate de persoanele fizice sunt calculate în funcție de IRCC. Mai mult de atât, persoanele care aveau credite legate la ROBOR, au putut trimite cereri către bancă și să solicite trecerea la noul indice.

Deși IRCC pare mai protejat de creșterea dobânzii BNR, adevărul este că acesta are doar o întârziere de 3-6 luni în a reflecta majorarea. Indicele este calculat trimestrial, nu lunar, iar acest lucru înlătură riscul unor creșteri abrupte. Cu toate acestea, nu înseamnă că indicele nu poate crește, ci doar că o va face mai târziu. Guvernatorul BNR, Mugu Isărescu, spunea, la implementarie indicelui că acesta nu va fi o salvare pentru românii cu credite.

„Este foarte probabil ca ROBOR-ul să fie mai mic decât IRCC-ul. Vom trăi și vom vedea cum va fi. Să nu vă așteptați că acest IRCC vine ca un miracol și face dreptate pentru toată lumea”, a declarat atunci Mugur Isărescu.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri